El remodelat edifici de Cal Ganxó acull les dependències d’administració i de conservació del Museu del Suro
Ha entrat en servei el remodelat edifici de Cal Ganxó, en el marc del nou Museu del Suro de Palafrugell, un espai que acull les dependències d’administració i de conservació del Museu.
Cal Ganxó disposa d’una superfície útil de 595,09 metres quadrats, format per un semisoterrani, planta baixa i dos pisos. El segon pis acull els espais d’administració i de conservació, mentre que al primer s’hi troba el centre de documentació Ramir Medir (dipòsit, biblioteca, sala de consulta i espai de reunions). A la planta baixa, que dóna accés als serveis del Museu, i al semisoterrani està prevista la instal•lació d’una vinoteca vinculada al Museu.
El pressupost de l’obra executada ha estat de 1.082.211,61 euros, finançats en un 75% amb l’aportació de l’1% Cultural del Ministeri de Foment; un 20% a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya i un 5% per l’Ajuntament de Palafrugell.
L’edificació és una casa unifamiliar aïllada, amb semisoterrani planta baixa, planta pis i golfes, amb façana principal al carrer de Pi i Margall i les altres al carrer de Begur i patis adjacents a l’edifici.
Està estructurada en tres crugies. Destaca l’emmarcat de les obertures amb frontons en algunes finestres coronades amb palmetes i altres motius en relleu. En tot el perímetre de les planta de les golfes es crea un fris format per pilastres que delimiten espais de mur decorats amb esgrafiats de tema floral, d’influència modernista, recentment restaurats.
En l’interior es conserven els compartiments originals i una gran escala central. En algunes parts de la casa es mantenen restes dels elements pictòrics que la decoraven, concretament en els sostres de la planta baixa de la cruixia meridional i, especialment, en el vestíbul i el distribuïdor de l’entrada, de temàtica industrial i amb elements vegetals d’estil modernista.
La primera notícia referent a Cal Ganxó és la sol·licitud d’un permís d’obres per part del propietari, firmada el 22 de febrer de 1897 “Juan Reig Bonany... expone que desea construir unas paredes a la altura de piso y otras a la altura de cerca , en un solar de su propiedad, situado en las calles: una en proyecto, continuación del Valls, y otra en la carretera de Begur, lindando al Norte con las calles últimamente mencionadas , al Sur y al Este con terrenos de Doña Victorina Romañach y al Oeste con la calle en proyecto continuación de la dels Valls, con arreglo a los planos que acompaño... “. Els plànols estan firmats pel propietari i, a més, pel director de l’obra, Pere Brias Torrent. La sol·licitud va ser aprovada per l’Ajuntament el dia 5 d’abril de 1897. Des de 1920 formà part de la fàbrica de Can Mario.