El Museu del Suro de Palafrugell organitza, per segon any, demostracions de pela del suro a Calella de Palafrugell
Per segon any des del Museu del Suro s’ha proposat acostar aquesta activitat a la gent amb la realització de demostracions que s’acompanyaran amb explicacions sobre la biologia de l’alzina surera, el suro i les seves característiques i particularitats i es farà una aproximació i reconeixement de l’ecosistema de les suredes. També s’incidirà en la relació del suro amb l’home i els seus aprofitaments, contextualitzant-la a la zona geogràfica de les Gavarres i Palafrugell.
Un cop acabada la pela, el públic assistent podrà participar en un taler pràctic per confeccionar un test utilitzant el suro que s’hagi obtingut.
Tot i la important presència surera en el rerefons de moltes poblacions gironines, la pela del suro és una activitat poc coneguda. Es fa en una època curta de l’any i en llocs poc accessibles, desconeguda de la gent del propi territori i especialment de les persones que venen en època de màxima afluència turística.
L’ofici del pelador no ha canviat amb el pas del temps, el procediment de treure el suro dels arbres és el mateix des de fa centenars d’anys. Amb una sola eina, una destral, es pot fer tot el procés. L’habilitat del pelador a l’hora de fer els talls, procurant no arribar fins la fusta per no malmetre la capa mare, garantirà el creixement del nou suro que es tornarà a treure al cap d’un mínim de dotze anys.
Aquesta feina es pot començar a fer quan arriba la calor de l’estiu, concentrant-se en els mesos de juliol i agost. Els treballadors s’organitzen en colles, formades pels peladors i el burro, l’encarregat de traslladar les pannes de suro al lloc on es recolliran pel transport.
Per participar d’aquestes demostracions caldrà formalitzar la reserva al Museu del Suro de Palafrugell.