El Museu del Suro presenta l'exposició "Quan les pedres ens parlen. Megalitisme a Catalunya"
Els megàlits són unes de les restes arqueològiques més singulars del nostre passat. Els trobem repartits arreu del territori i des de molt antic van despertar l’interès dels primers arqueòlegs. Aquesta exposició dóna resposta a les preguntes de per què trobem megàlits arreu del territori? Qui i com es construïen? Per a què servien? On en podem trobar?
L’exposició s’articula a partir de mòduls informatius, d’un audiovisual i de tres pantalles amb vídeos d’entrevistes als principals investigadors catalans sobre megalitisme; així com de dues maquetes que expliquen el procés de construcció d’un dolmen.
És una exposició itinerant a iniciativa de DIPPATRI de la Universitat de Barcelona, un grup de recerca sobre didàctica del patrimoni i de les ciències socials en el marc de l’ensenyament formal i no formal. Un grup interessat també en la museografia didàctica, les noves tecnologies i mètodes aplicats a la recerca en història.
La conferència inaugural: El Megalitisme a la llum de l'arqueologia, la farà Josep Tarrús i Galter, doctor en arqueologia des de l’any 1999. Va ser director del Museu Arqueològic de Banyoles fins fa pocs anys. Autor de nombroses publicacions i estudis i membre de la Comissió Assessora d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya des de l’any 2002.
Per apropar el coneixement del megalitisme al territori, des del Museu del Suro s’han previst tres activitats complementàries a l’exposició:
Dissabte, 19 de novembre, 19.30h: Conferència: "E-Rutes Megalítiques a les Gavarres: patrimoni megalític, noves tecnologies i desenvolupament sostenible" a càrrec d’Oriol Vicente, del Grup de Recerca GRAMPO de la UAB i coordinador de la Xarxa en Patrimoni Cultural de la UABCei.
Els diumenges 27 de novembre i 4 de desembre Xevi Niell, membre del grup de recerca d’Arqueologia i Prehistòria de l’Institut de Recerca Històrica de la UdG, i en Pere Parra, membre del Club Alpí Palamós, han preparat les rutes per dues excursions, una a l’entorn de Palafrugell per visitar el Dolmen de Can Mina dels Torrents i la segona a Romanyà per fer una caminada a partir del dolmen de la Cova d’en Daina.
Foto: Dolmen de Can Mina dels Torrents.