El sommelier i copropietari del Celler de Can Roca, Josep Roca, participa al simposi "En les perifèries del món del Vi"
El sommelier i copropietari del Celler de Can Roca, Josep Roca, ha estat un dels participats a la segona jornada del XIV Simposi "En les perifèries del món del Vi", on ha parlat dels "Vins Sentits". L’Ajuntament de Palafrugell, La Asociación de Museos del Vino de España, Emovins i el Museu del Suro de Palafrugell, organitzen al Museu del Suro de Palafrugell, fins el 7 d’octubre, el XIV Simposi “En les perifèries del món del Vi”.
Entre els objectius del simposi hi ha el de donar a conèixer en profunditat el món del suro, tant des d’un punt de vista patrimonial, com de present i de futur, entre persones que per les seves relacions amb les bodegues en poden ser prescriptors. Palafrugell és una de les poblacions catalanes que més taps transforma i comercialitza de Catalunya. A més, acull l’Institut Català del Suro, el Laboratori del Suro, l’Associació d’Empresaris Surers (AECORK) i el mateix Museu del Suro.
Al mateix temps, la trobada servirà per ampliar el coneixement de les “perifèries del vi” amb ponències sobre el món del suro, del vidre i el disseny gràfic relacionats. Així com potenciar el conèixer la DO Empordà. Amb una superfície d’aproximadament 2.000ha la producció mitja de la zona és de 65.000 hl, agrupant 50 cellers i 315 viticultors. D'aquesta producció, els vins negres en representen aproximadament el 60%; els rosats, el 17%; els blancs, el 19%, i els vins dolços (les garnatxes i moscatell), el 4% restant. De la producció de vi emparat, se'n comercialitza un 50% embotellat, cosa que representa uns 4 milions d'ampolles anuals. Aproximadament un 15% de la producció es destina a exportació, principalment a Alemanya, Suïssa, Estats Units, Holanda, Noruega, Gran Bretanya, Bèlgica i Dinamarca.
El simposi donarà a conèixer el patrimoni cultural (inclòs l’Enogastronòmic) i el paisatge del territori empordanès i posarà en relació el personal tècnic dels Museus del Vi, per cooperar en la resolució de les problemàtiques comunes.
L’organització del simposi obre les portes també a surers, enòlegs, sumillers i a aquells que estudien per ser-ho. A productors ja consolidats i a aquells que formen part d’una nova filosofia d’entendre la vinya. Passat i present d’un territori amb molt relat que intentarem apropar a tots els assistents aquest proper mes d’octubre al Museu del Suro de Palafrugell.
La Asociación de Museos del Vino fou constituïda l’any 2005 i té per finalitat afavorir la trobada, cooperació i estudi dels Museus i Centres Temàtics del Vi associats, per a la promoció, difusió i defensa dels interessos i activitats comuns, així com promocionar i difondre la cultura del vi en general i la de cada zona vitivinícola en particular. Els museus que la integren, així com els simposis anuals de l’associació; són un referent obligat en el món de la cultura del vi.
Actualment en formen part 33 socis: Museo del Vino de Valdepeñas, Aula de Interpretación de Mucientes, Bodegas R. López de Heredia-Viña Tondonia, Bodegas Besalduch & Valls, Centro de Interpretación de Arquitectura del Vino (CIAVIN), Centro do Viño da Ribeira Sacra, Centro Temático del Vino Villa Lucía, Espacio del Vino de la DO Somontano, Museo Barbadillo de la Manzanilla, Museo de las Ciencias del Vino de Almendralejo, Museo del Vino y la Vida Rural-Museo de Sisternas, Museo del Vino de Aldeanueva de Ebro, Museo del Vino de Bullas, Museo del Vino del Bierzo, Museo del Vino de Cambados (Pontevedra), Museo del Vino de Cangas de Narcea, Centro de Interpretación del Vino Matarromera, Museo del Vino de Requena, Museo de Peñafiel, Museu del Vi del Castell de Perelada, Museo del Vino de Málaga, Museo del Vino de Pagos del Rey, Museo Esteban de la Rosa, Museo Vivanco de la Cultura del Vino, Museu del Suro de Palafrugell, VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, Museu els Cups, El Misterio de Jerez, Sandeman Jerez – Bodegas y Museo, Museo Insular de la Vid y el Vino de Tenerife, Museo de Valdevimbre, Museo del Vino de Ribera del Duero i Museo del Vino en Villena.