Jornada tècnica “El suro i el cava”
Els propers 31 de març i 1 d'abril, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) celebrarà la jornada tècnica “El suro i el cava. Recursos, tècniques i vinculacions”, que resseguirà el llegat de la indústria surera i del cava a Catalunya. Organitzada pel mNACTEC, el Museu del Suro de Palafrugell i Emovins, la jornada compta amb la col·laboració de l’Institut Català del Suro, l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) i Caves Recaredo.
Els participants es poden inscriure a la jornada tècnica, que tindrà lloc el 31 de març; a la sortida per visitar el patrimoni surer del Baix Empordà, que es farà l'1 d'abril, o bé a totes dues activitats.
La jornada tècnica té com a objectiu oferir un recorregut pels recursos, les tècniques i les vinculacions de la indústria surera i del cava a Catalunya. La sessió farà especial èmfasi en la relació entre els surers catalans i els fabricants de xampany francesos (regió Champagne-Ardenne) i com aquests surers catalans, per contacte i relació amb França, van propiciar la introducció del cava a Catalunya. La jornada tècnica es completarà amb una segona sessió, el dia 1 d’abril, en què s’oferirà una visita pel patrimoni surer del Baix Empordà i del Gironès.
Entre els ponents de la jornada, destaca la presència de Rafel Nadal, periodista i escriptor i autor del llibre "Quan en dèiem xampany", amb una aproximació a les famílies relacionades amb el món del suro, i de Ton Mata, enòleg i director de Caves Recaredo (tercera generació de l’empresa familiar), que explicarà en primera persona les històries d'una família del cava. Altres ponents rellevants són Jordi Melendo, periodista, ambassedeur du Champagne a l’Estat Espanyol i autor de l’única guia editada en castellà sobre champagne a partir de la valoració dels millors sommeliers del país, i Gràcia Dorel-Ferré, doctora en Història i presidenta de l’Association pour le Patrimoine Industriel de Champagne-Ardenne (APIC). Josep Espadalé, director del Museu del Suro de Palafrugell exposarà la història de l’evolució en la fabricació dels taps de xampany i cava.
A nivell de Terrassa, la jornada serà una oportunitat per descobrir un nou capítol de la història de Pau Galí, primer elaborador de vi escumós: el director de l'Arxiu de Terrassa, Joan Soler, ha trobat documentació que permetrà explicar la vinculació francesa d’aquest industrial terrassenc en l’elaboració del cava.
Continguts de la Jornada
31 DE MARÇ - JORNADA TÈCNICA al mNACTEC
Es dividirà en quatre blocs temàtics, taula rodona i per finalitzar un tast de caves.
Blocs temàtics:
- “El mercat francès del suro català. El cas del xampany”: conferències a càrrec de Gràcia Dorel-Ferré, Denis McKee i Josep Espadalé i Rabellí.
- “Importar tecnologies: el xampany a Catalunya”: conferències a càrrec de Joan Soler i Jiménez, Jordi Melendo García.
- “De què parlem? Terminologies i tecnologies": conferències a càrrec d'Àngel Garcia i Petit i Joan Puig i Castro.
- “L’impacte d’una activitat industrial”: conferències a càrrec de Ton Mata i Moliner i Rafel Nadal i Farreras.
Taula rodona: “El llegat del suro: el sentit d’un patrimoni específic” sobre l’evolució tecnològica i incidència social d’aquesta indústria.
Es clourà amb un tast amb un tast de caves, escumosos i xampany, a càrrec de Jordi Melendo, que complementarà amb històries i anècdotes. Es tastaran dos escumosos ancestrals, Taïka de Raül Bobet i Blanc de Blancs de Gaillac; el cava Terrers 2009 de Recaredo i un prosecco de Mamafiore
1 D'ABRIL - SORTIDA pel patrimoni surer del Baix Empordà i del Gironès.
La segona jornada permetrà conèixer el procés de transformació del suro i la fabricació de taps de cava a la zona. La sortida inclourà una visita a l’empresa de taps Francisco Oller, de Cassà de la Selva; una passejada per una sureda al terme de Romanyà de la Selva, i una visita guiada al Museu del Suro de Palafrugell.
Es poden fer reserves a través d'aquest formulari.