El patrimoni de la guerra civil a Palafrugell
El Museu del Suro de Palafrugell participarà a les Jornades Europees de Patrimoni organitzant una sèrie d’activitats que mostri un patrimoni poc conegut i fora de l’oferta habitual. Enguany, s’han centrat en el patrimoni que es conserva de la Guerra Civil a Palafrugell, en la línia del que s’està promovent en el Pla Estratègic de Cultura, per a la recuperació de la memòria d’aquest període.
El dissabte, dia 28 al matí, el protagonisme serà per a la memòria oral, amb una entrevista amb públic a Jordi Pujol Cofan, un palafrugellenc autodidacta, treballador de la Caixa, corrector de les galerades de Pla quan publicava a editorial Selecta, traductor d’obres de teatre, professor de català, amant de la història i estudiós del període de la república i la Guerra Civil.
El conservador del Museu, Pep Espadalé, l’entrevistarà a les 11:30h, a l’auditori del Museu del Suro, repassant amb ell temes com l’adveniment de la República, els fets d’octubre, la guerra i la revolució a Palafrugell, però fent un especial èmfasi a la història local, així com a la seva història personal (Jordi Pujol era fill d’un regidor republicà que va haver de patir l’exili).
La Guerra Civil va començar quan Palafrugell celebrava la seva Festa Major, de la que es varen anular els darrers actes en prendre consciència de l’abast de la revolta. A partir d’aquest moment una de les tasques va ser la construcció d’elements de fortificació i defensa, refugis per a la població i un anell de trinxeres que protegien especialment els accessos des de les platges. Per a aquestes feines, a més de treballadors municipals i voluntaris, també es va fer treballar als detinguts de la revolució.
De totes aquestes construccions es conserven a l’Avinguda del Mar dos nuclis: dos nius de metralladores a la zona més propera a Calella entre els quals encara s’identifica una trinxera; i diversos elements defensius i un refugi a la zona del Puig Rodó. El dissabte a les 17h recorrerem aquests elements que, poc a poc, han quedat oblidats, fent l’exercici d’imaginar-nos com devien ser aquells moments de revolta i por en mig d’un conflicte amb més de 300.000 morts i que acabà amb quaranta anys de dictadura..
L’historiador Paul Preston a La Guerra Civil Española escrivia: “La Guerra Civil espanyola no va ser una guerra entre el bé i el mal segons els prejudicis del que escrigui sobre la mateixa, sinó una experiència traumàtica, de sofriment immens, en la que guanyaren pocs i van perdre molts. Com va dir recentment un dels historiadors més seriosos de la repressió (...) l’oblit no és el mateix que la reconciliació i la memòria no és el mateix que la venjança”.
Més informació i horaris al Museu del Suro.