Tram final de l'elaboració del Pla estratègic del sector surer a Catalunya 2050
El Pla, que estarà enllestit a finals d’any, vol incrementar la producció i assegurar la conservació de la biodiversitat
La Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) organitza aquests dies un taller de cocreació per acabar de redactar el Pla estratègic del sector surer, per poder començar a implementar-lo a partir de l’1 de gener de 2025
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està elaborant el Pla estratègic del suro amb horitzó 2050, que es du a terme de manera consensuada i pretén dinamitzar socioeconòmicament el sector surer català, a fi de millorar-ne la competitivitat i assegurar la seva viabilitat forestal i industrial a llarg termini.
Ahir i avui la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) organitza un taller de cocreació amb l’objectiu de desenvolupar el Pla estratègic del sector surer a Catalunya amb horitzó 2050. Aquest esdeveniment té lloc a l’Auditori de Cap Roig de Calella de Palafrugell i representa un moment clau en la història del sector, ja que marcarà les línies estratègiques, els objectius i els indicadors necessaris per millorar i augmentar la gestió de les suredes catalanes i garantir una indústria més competitiva amb suro de quilòmetre zero a disposició.
D’aquests tallers sorgirà la redacció del Pla estratègic del sector surer, que ha d’estar enllestit a finals d’any per poder començar a implementar-lo a partir de l’1 de gener de 2025. Aquest document serà una eina operativa essencial per impulsar la sostenibilitat, la innovació i la competitivitat de les empreses del sector, i contribuirà a una gestió més eficient i responsable dels recursos naturals de les suredes catalanes per garantir-ne el futur.
Un Pla per dinamitzar econòmicament un sector que mou 215 milions d’euros l’any
Les fites són assolir un 75% de superfície gestionada de la sureda catalana per a l’any 2030 i fer que també el 75% de compra del global de suro català es faci a empreses catalanes. Ara mateix, la demanda de suro de la indústria catalana s’estima en unes 9.500 tones/any, de manera que pràcticament tota l’oferta de suro catalana podria ser absorbida per la indústria surera local. En relació amb la gestió actual, aproximadament menys de la meitat de la superfície de suredes està gestionada i, per tant, presenta uns nivells d’explotació baixos.