Palafrugell reivindica el 25N amb música i la lectura d’un manifest
Coincidint amb la data del 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eradicació de la Violència vers les Dones, Palafrugell va celebrar un acte institucional i reivindicatiu a plaça Nova on s’hi van reunir més de 300 de persones.
L’acte, es va iniciar a 2/4 de 6 de la tarda amb la ja tradicional encesa d’espelmes, i va anar seguit de diversos parlaments institucionals, la lectura d’un manifest i la presentació del tema de Paula Sánchez “Atrevida”, creat aquest any pel 25N, i el videoclip d’Abril Martí.
Música contra la violència
Aprofitant l’acte que coincideix amb el 25N, també es presenta la cançó “Atrevida” de la Paula Sánchez. “La Paula” que és artista i cantautora ha comptant amb la complicitat de l’Abril Martí artista visual, que ha dirigit el videoclip. Totes dues son de Palafrugell.
La Paula Sánchez, autora de la cançó, explica que quan li va arribar la proposta d'aquest projecte li va fer molta il·lusió, ja que des que va començar aquesta iniciativa ha anat a totes les presentacions de cançons i des de sempre li va semblar una proposta molt interessant. Per una banda, per donar veu a la lluita per l'eliminació de la violència masclista i d'altra banda per donar l'oportunitat a artistes novells i locals de poder tenir una cançó d'estudi i un videoclip i també l'oportunitat de poder passar per un procés creatiu i de composició diferent.
Tenint com a precedent totes les cançons que s'han fet, amb temes sobre la violència de gènere molt interessants de reivindicar i de donar visibilitat, va voler parlar d'una realitat que sent molt propera i que no s'assenyala com a violència.
Ella recorda amb 15 o 16 anys, parlar sobre relacions d'altres persones amb amigues i dir: “Aquest home és un maltractador, això que li fa no està bé, és violència”. Tothom la mirava com si estigués dient una bestiesa, perquè si aquest home és el teu amic costa de veure que és un maltractador.
La violència de gènere va molt més enllà de la violència física, la violència psicològica pot ser molt perillosa.
Per això va voler que la cançó reflectís una relació romàntica, que al principi pot semblava idíl·lica, però que després pot ser un malson. Aquesta relació et pot anul·lar, et pot fer sentir dependent i sense llibertat i et pot fer por.
Tot això és molt difícil de detectar, aquella persona que t'havia demostrat que t'estimava incondicionalment comença a fer coses que en fa sentir malament, el disculpem l'intentes comprendre, intentes adaptar-se, fer les coses perquè ell estigui bé, sense mirar per tu, però el problema no ets tu.
L’Abril Martí, que ha dirigit el videoclip comenta que aquest emergeix com un acompanyament visual de la cançó, que ens presenta un viatge dins una relació tòxica i les seves complexitats. La història, que és com un poema estructurat en tres parts (plantejament, nus i desenllaç), ens transporta d’un inici ple de llum i energia a un final confús i a la pèrdua del propi jo. Agafant la natura com a inspiració i recurs principal per transformar en imatges els sentiments que evoca la lletra, el videoclip reforça amb diverses composicions visuals les emocions que viu la protagonista, que passa de córrer lliurement pel camp a trobar-se atrapada en una zona de confort falsa, de la qual no pot sortir. El muntatge del videoclip va construint un camí evolutiu de l’harmonia a la penombra, d’una aparent normalitat fins a un deliri de plans sobreposats que ens endinsen en aquest cicle emocional de desorientació, contradiccions i culpabilitat. Els recursos com la pantalla partida i les diverses superposicions i tractaments d’imatge són els protagonistes de la peça, que explora els conflictes d’aquesta voràgine relacional. Al final, però, sempre un bri d’esperança.
Aquest és un projecte del Departament de Joventut amb col·laboració de l’Espai Dona de l’Ajuntament de Palafrugell, el qual es demana joves del municipi vinculades amb la música que escrigui una cançó relacionada amb la temàtica del 25 de novembre i es produeix un videoclip professional que es presenta a Plaça Nova durant l’acte del 25N. Aquesta és la 9a cançó que es produeix.
Podeu veure el videoclip aquí:
https://youtu.be/x4VHtT_priE
Més enllà del 25N
Paral·lelament, el Museu del Suro, el divendres 29 de novembre a les 7 de la tarda, acollirà la presentació del llibre “Seny” de Rita Valero, acompanyat del recital “Veus de dones” amb la soprano Indira Ferrer.
I d’altra banda, el dia 27 de novembre es farà un Taller d’autoprotecció i autoregulació impartit per l’Espai Dona i la Policia Local de Palafrugell. Serà a les 5 de la tarda al Local social de La Sauleda.