El Museu del Suro de Palafrugell inaugura el proper 30 de juny nova seu a l’edifici modernista de Can Mario
El 30 de juny serà inaugurat oficialment el nou Museu del Suro de Palafrugell, ubicat a la fàbrica surera modernista de Can Mario.
El nou Museu, una vegada estigui a ple rendiment, disposarà d’un espai d’exposicions temporals de 240 metres quadrats (doblant la superfície del seu anterior emplaçament) amb un auditori de 104 places, un espai de tallers, amb una exposició permanent aproximada de 1.300 metres quadrats, amb una botiga especialitzada en productes de suro, un centre de documentació també especialitzat i una vinoteca/enoteca per arrodonir les sensacions i la complementarietat de la programació.
Els espais que es podran visitar inicialment, a partir de la seva inauguració, són:
- La sala d’exposicions temporals, amb una exposició sobre la fàbrica a la dècada de 1920, anomenada Si les parets parlessin.
- L’auditori-sala d’audiovisuals, amb la projecció d’’una producció sobre la història de la fàbrica que s’ha encarregat a Jordi Rocas.
- L’espai de tallers i activitats guiades vinculades al suro i adreçades a públic de totes les edats (Mil i una formes, Jocs de llum, Experimenta, Escales amunt...)
- La resta de la planta baixa, ja que encara no es disposa de l’exposició permanent, s’obrirà amb mostres que permetran donar una idea global del que representa el món del suro: una exposició de Josep Capellà sobre la pela del suro, una mostra que permet resseguir tota la transformació manufacturera i industrial, l’exposició Literasuro de Prudenci Bertrana i una mostra d’artesania tradicional surera.
- El mòdul d’acolliment, amb la botiga especialitzada en productes de suro.
El Museu compta amb un fons de 6.200 objectes i un important centre de documentació surer (biblioteca/hemeroteca de 6.600 volums, arxiu documental i arxiu d’imatges...) que ha rebut més de 2.000 consultes.
Can Mario, l’antiga fàbrica Armstrong, es va fundar l’any 1900 i va ser la més important del sector surer català, arribant a representar més d’una tercera part d’aquest. És una de les poques fàbriques sureres que, explícitament, introdueix un concepte d’imatge en la concepció i decoració dels edificis. Formalment s’inclou en la corrent artística del modernisme.
El projecte del Museu del Suro afecta a l’entorn de protecció de la torre-dipòsit, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Els edificis destinats a nou Museu, els més nobles de l’antiga fàbrica, estan declarats Bens Culturals d’Interès Local.
A més d’ésser un exemple de reutilització de patrimoni industrial per a finalitats culturals, aquesta rehabilitació posarà el Museu del Suro en la línia dels altres museus del sistema de Ciència i Tècnica de Catalunya, tots ubicats en antics edificis industrials.