La Generalitat de Catalunya ha atorgat la Creu de Sant Jordi a l’AVAC
La Generalitat de Catalunya ha atorgat la Creu de Sant Jordi a l’Associació d’Amics i Veïns de Calella de Palafrugell (AVAC) “en reconeixement al més de mig segle d’activitat a favor d’aquest nucli de la Costa Brava. Fundada l’any 1961 amb el nom inicial d’Associació d’Amics de Calella, organitza la Festa Major de la població i contribueix destacadament, amb l’impuls de nombroses iniciatives, a la dinamització de la vida cultural i social, en estreta col·laboració amb l’Ajuntament de Palafrugell”.
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o una entitat per part de la Generalitat de Catalunya.
L’Associació d’Amics de Calella es va fundar l’any 1961, nom que es va mantenir fins al 1983, quan va passar a dir-se Associació de Veïns i Amics de Calella (AVAC), denominació què s’ha mantingut fins a l’actualitat.
Al 1973, l’Associació va començar a ocupar-se de l'organització de la Festa Major de Calella, cosa que ha estat realitzant fins a l’actualitat. També va estar organitzant, al llarg de 20 anys, la Cantada d'Havaneres de Calella. Al 1987 va decidir traspassar-ne l’organització a l’Ajuntament de Palafrugell, a la vista que les dimensions que havia agafat l’esdeveniment superaven el que podia assumir una petita associació de veïns.
Al 1999 es va inaugurar el local social de l'AVAC, que va permetre organitzar diferents actes i exposicions que abans ni tan sols es plantejaven per manca d'espai.
El canvi de segle va coincidir amb un augment significatiu de les activitats lúdiques i culturals organitzades per l'Associació. A la festa major i les sardanes, i als actes al local que s'acabaven d'iniciar, s'hi van afegir el cinema a l'aire lliure, els concerts de jazz al carrer, les fires de pintura i d'antiguitats o les exposicions florals.
Entre les activitats que realitza l’associació hi ha l’edició de la revista Es Còdol, la qual va aparèixer per primera vegada l'any 1990. Inicialment només era un butlletí informatiu per mantenir el contacte entre els socis i que es va anar consolidant fins a convertir-se en una innominada revista de Calella.
Han presidit l’AVAC, al llarg de la seva història, Antoni José Rovira, Antonio Velasco, Carles Sentís, Joan Cortey, Josep Esteba, Jordi Penas, Bertrand Hallé i Francesc Vaqué, actual president.