Entrega dels XXIII Premis Gla d'Or
L'Associació d'empresaris surers de Catalunya, AECORCK, ha celebrat la XXIII edició dels premis Gla d'Or, al Mas Marroch de Vilablareix (Girona). L’esdeveniment ha estat presidit pel Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i ha reunit algunes de les personalitats més importants de l’entorn surer, vitivinícola, gastronòmic i empresarial del territori català.
L’obertura de l’acte ha anat a càrrec de Francesc Jiménez, president d’AECORK, el qual ha volgut destacar l’esperit gremial del sector surer que compta amb empreses centenàries i diverses generacions de famílies al capdavant de les indústries. Segons Jiménez: “tot i això, un sector que ha sabut adaptar-se als nous temps, innovant, essent pioner en el desenvolupament d’estàndards de qualitat i introduint tecnologia punta a les seves empreses”. A més, - ha afegit – “un sector que ha sabut posar en valor les credencials ambientals del seu producte, apostant per la certificació forestal i la petjada de carboni”. També ha volgut remarcar, l’aposta per la comunicació de tot el sector surer a nivell espanyol a través de la campanya “El corcho preserva lo bueno”. Pel que fa a la salut del sector, Jiménez ha explicat que entre els anys 2008 i 2009 el sector a nivell europeu va experimentar un descens del 30%, degut al retrocés del mercat de vi a Europa, però a partir del 2010 es comença a recuperar fins a situar-se en quotes semblants al 2008, i en el cas dels taps de suro, ja es situen prop dels valors
del 2007, any excepcional en termes de facturació.
Com a perspectives de futur, el president d’AECORK, ha destacat l’increment del consum de vi al món i el protagonisme en el panorama internacional dels països del Nou Món com Xile, Sud Àfrica, Estats Units i Austràlia, i els països emergents com la Xina.
Referent als premis atorgats per AECORK, els guardonats d’enguany, corresponents al 2012, han estat:
SEDLESCOMBE BIODYNAMIC WINES OF ENGLAND, Sr. Roy Cook. Per la seva crucial contribució al moviment de vins ecològics des dels inicis, perseguint els estàndards més exigents de qualitat, vins premiats a nivel internacional. Per la sensibilitat del seu fundador envers l’ecosistema dels boscos d’alzines sureres, qualificat en diversos mitjans de comunicació internacionals com l’“Heroi de la Sostenibilitat”.
PERE JAUME BORRELL autor del llibre “Pagèsiques”, guardonat amb el “Premi Lletra d’Or 2012” i que dedica un capítol del seu llibre a “Els suros”, capturant en la seva poesia la màgia i el romanticisme dels boscos d’alzines sureres i la bellesa del paisatge Mediterrani.
DAVID SEIJAS, sommelier del Restaurant “El Bulli” i membre de l’actual equip del “Bulli Foundation”, pel seu rol com embaixador de la campanya de comunicació “El corcho preserva lo bueno” de la iniciativa CORK, apropant la seva experiència en el ritual de destapar una ampolla de vi o cava en contacte amb el consumidor.
HOMENATGE A EMPRESARIS DEL SECTOR: MANEL SERRA de l’empresa Manuel Serra S.A. de Cassà de la Selva, per la seva experiència i trajectòria en el sector.
El discurs de cloenda ha anat a càrrec del Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí.
Seguidament a l’entrega de premis, s’ha realitzat el sopar institucional amb la col·laboració dels vins de Eccociwine i el cava Bertha. Així mateix, l’acte ha comptat amb la col·laboració de La Caixa, Bureau Veritas i ERM.