La XI Festa de la Pela del Suro tindrà com objectius difondre els valors forestals del suro i dels productes de proximitat
Amb l’objectiu de reivindicar el valor ambiental del suro i el producte de proximitat es torna a organitzar al nucli de Llofriu la Festa de la Pela del Suro, la qual arriba a la seva onzena edició.
Aquesta Festa, que es desenvoluparà al terme municipal de Palafrugell (Baix Empordà), tindrà lloc el proper dissabte 22 de juny amb un ampli i variat programa d’activitats que s’allargaran durant tota la jornada. L’Associació de Veïns i Amics de Llofriu, l’Ajuntament de Palafrugell, el Museu del Suro i RETECORK (en el marc del projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER) són els responsables de l’organització de l’edició d’enguany.
La festa és una proposta de lleure i difusió que té el seu punt de partida en una activitat tradicional, poc coneguda, i arrelada al territori com és la pela del suro. Al seu voltant es proposa tota una sèrie d’activitats que relacionen el medi natural amb els sectors patrimonial, industrial, cultural i turístic.
L’activitat central és la demostració de com s’efectua la pela del suro, que es realitzarà durant tot el dia (de 10h a 13h i de 17h a 19h) en un bosc de sureda proper al nucli de Llofriu. La resta d’activitats, que s’allargaran durant tot el dia, s’efectuaran al Centre Cultural Bassa Rocas i al seu entorn, oferint diverses propostes destinades a tots els públics, des de tallers per a la mainada, a demostracions artesanes, rutes, xerrades, grups d’animació...
Entre les activitats destacades hi ha la xerrada Catalunya, país de boscos, país de sureda (18.00h) a càrrec de Martí Boada, geògraf, naturalista i doctor en Ciències Mediambientals; la taula rodona Nou model de gestió sostenible dels espais naturals surers (19.30h), organitzada per l’Institut Català del Suro, amb la participació de Martí Boada (UAB), Carles M. Gasol (Inèdit-Innovació), Oriol Armet (Consorci de les Gavarres) i Manel Pretel (Institut Català del Suro).
En un capítol a part, també cal destacar la Mostra de Vi de les Gavarres amb la participació dels cellers: Brugarol (Palamós), Can Sais (Vall-llobrega), Castell de Calonge (Calonge), Fondils (Calonge), Mas Mont (Calonge) i Mas Patiràs (Fonteta).
L’exposició Arbres-escultures de Mathis Collins es farà a la mateixa sureda amb materials confeccionats als tallers del Museu del Suro. També s’hi ofereix un mercat artesanal, una caminada per l’entorn natural de Llofriu i una passejada literària pel casc antic de la població.
La festa ofereix al visitant la possibilitat de gaudir d’un dinar popular (14.00h) i també d’una botifarrada (21.30h) que anirà acompanyada d’una cantada d’havaneres a càrrec del grup l’Empordanet, que servirà com a cloenda de la jornada.