La Fundació Ernest Morató entrega els premis "A ritme de 2x4"
La Fundació Ernest Morató ha entregat els premis “A ritme de 2x4” en la seva setena edició, que concedeix com a reconeixement a persones o entitats que s'han distingit dins el món de l'havanera en els àmbits de la comunicació, la composició i l’execució.
L'acte de lliurament de premis va tenir lloc a la seu de la Fundació Josep Pla de Palafrugell, l’endemà de la tradicional Cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell.
Aquest 2013 un dels premis ha estat concedit, a títol pòstum, al cantant i compositor Josep Maria Roglan (Molins de Rei, 27/11/1946 – 08/12/2012). També ha estat guardonat el cantant Ramon Calabuch “Moncho” i l’emissora municipal Ràdio Begur.
Enguany, a l’entorn de l’acte d’entrega de premis, s’’ha presentat una petita lectura dramatitzada de textos de Pla al voltant de l’havanera a càrrec de l’actriu Olga Cercós.
Josep Maria Roglan
Fuster de professió, aquest molinenc sempre va estar acompanyat de les cobles, les sardanes i les havaneres. Va ser un músic que va despertar madur, ja que fins als 26 anys no es va poder dedicar a estudiar aquest art de la mà dels mestres Estela Serra i Miquel Pongiluppi.
Compositor de més de 40 sardanes i altres tantes havaneres, com La Barca Xica o Bany de Lluna, Roglan va dirigir la. desapareguda Coral de l’Agrupació Folklòrica de Molins de Rei com també el grup d’havaneres Els Llobarros del Llobregat. El 1992 va ser un dels fundadors del grup, també d’havaneres, Els Pirates, del qual va marxar l’any 1996. L’any 2001 va ser l’ànima de la fundació del grup Morralla, amb diversos components de Molins
de Rei i del Baix Llobregat.
Es pot parlar, doncs, d’una vida dedicada al foment de la cultura popular catalana la qual cosa li ha valgut diversos premis arran d’aquesta faceta. Les seves cançons el mantindran, per sempre més, ben viu en el cor de l’art català.
Ramon Calabuch “Moncho”
Nascut al barri de Gràcia, ja de petit mostrava la seva inclinació per la cançó romàntica i amb només 16 anys ja va
aconseguir el seu primer contracte. Fill d’una família de gitanos catalans que cantaven flamenc i rumba catalana, Moncho es va decantar cap a la cançó antillana, caribenya, americana, tal com ho fan allà, cosa a casa seva no comprenien massa. Gran admirador de Lucho Gatica, ha cantat amb les principals figures del bolero així com amb el seu amic i admirat Joan Manuel Serrat i han col·laborat en les seves produccions Josep Mas “Kitflus”, Antoni-Olaf Sabater, Ricard Miralles o Francesc Borrull, cosa que ens dona una idea de la qualitat dels seus treballs. També ha col·laborat amb Mayte Martín, Dyango, Elyades Ochoa i Ketama. Moncho ha passejat el bolero per Estats Units i llatinoamèrica i és considerat com un dels grans del bolero al costat de Lucho Gatica i Olga Guillot.
Ràdio Begur
Ràdio Begur neix quan un grup d’amics comencen a emetre des d’una de les dependències de l’antic Casino Cultural.
Al 1990 passa a ser de titularitat municipal traslladant-se a les dependències de les Escoles Velles.
A principis de 1992 es comença a fer la primera graella de programació gràcies als diferents voluntaris que des dels inicis l’han fet possible.
L’any 1993 Gerard Martí i Carles Casanovas com a guionistes i locutors amb Juli Cuenca als controls, comencen el programa “La Taverna” dedicat a entrevistar diversos personatges del món de l’havanera. Més endavant, un cop acabat aquest primer cicle de programes, s’emet un programa amb el mateix nom produït per Ràdio Premià.
Encara avui, cada diumenge de nou a deu del matí, podeu escoltar les millors havaneres sense interrupcions.
Ràdio Begur ha esdevingut al llarg d’aquests anys una emissora oberta a tothom amb gran diversitat de programes i col·laboradors.