El suro com a producte turístic: neix “Cork Experience”
• Badajoz acull la presentació del projecte “Cork Experience: el suro, un món per descobrir”, l’objectiu del qual és desenvolupar nous productes turístics sostenibles basats en el suro
• Format per sis entitats de tot el territori nacional, incloent-hi tres agències de viatges, el projecte s’ha beneficiat del programa Experiències Turisme Espanya, del Ministeri d’Indústria i Turisme, i compta amb una subvenció de 692.738 €, a executar en 12 mesos
“Cork Experience: el suro, un món per descobrir” és un projecte que té com a objectiu desenvolupar nous productes turístics sostenibles basats en el suro. A elHospital Centro Vivo de Badajoz ha tingut lloc avui la presentació del projecte i una jornada de sensibilització i networking, en què s’ha abordat la fragilitat dels espais naturals surers i el seu ús públic.
“Cork Experience” és un projecte altament innovador, ja que combina la creació de paquets i activitats turístiques digitals amb tallers experiencials que involucren tota la cadena de valor del sector turístic del suro. Això es concreta en la creació d’una gran ruta del suro nacional i catorze rutes a diversos municipis, ciutats i espais naturals vinculats al suro. Prenent com a punt de partida aquestes rutes, es crearan experiències turístiques vinculades a l’artesania, a l’art i als treballs tradicionals del suro, que aniran acompanyades de diverses eines (analògiques i digitals) que es promocionaran àmpliament.
El projecte també inclou el desenvolupament d’una webapp de gestió turística; una web amb la informació del projecte; sis jornades de networking, formació i sensibilització, i dos projectes pilot. A més, s’editarà un manual per a la creació de productes turístics sostenibles i un catàleg global d’experiències, juntament amb sis catàlegs més (un per territori) i un mapa-guia (en línia) del conjunt dels set territoris surers.
“Cork Experience” ha estat inaugurat a Badajoz pel president de l’Assemblea General de RETECORK, diputat provincial de Badajoz i alcalde de San Vicente de Alcántara, Andrés Hernáiz de Sixte. Tot seguit, s’ha fet la conferència “La fragilidad de los espacios naturales corcheros y su uso público”, a càrrec de Ramón Santiago Beltrán, tècnic en subericultura de l’Instituto del Corcho, la Madera y el Carbón Vegetal, centre adscrit al CICYTEX. Seguidament, la taula rodona “Buenas prácticas en los espacios naturales corcheros”, amb la presència d’Antonio Cándido, de l’agència de viatges Escapadas Tajo Internacional; Marina del Viejo, tècnica de Turisme de la Diputació de Càceres; Quim Gubau, gerent del Consorci de les Gavarres, i Alfredo Anega, director conservador del Parc Natural Tajo Internacional.
Hi han assistit empreses del sector turístic, tècnics de turisme i representants polítics i experts en l’ecosistema surer i en l’ús sostenible d’espais naturals. Tots han participat en la sessió de networking final, que ha propiciat un ambient d’intercanvi d’impressions en relació amb el projecte, per resoldre dubtes i valorar les possibilitats de col·laboració entre els assistents a l’esdeveniment.