La campanya gastronòmica Es Niu ha servit més de 300 menús i consolida la seva aposta per oferir la possibilitat d’endur-se els plats a casa
La vintena edició de la campanya gastronòmica palafrugellenca Es Niu va finalitzar amb més de 300 menús servits, una xifra que es manté respecte anys anteriors i que mostra la fidelitat a plat típicament genuí de la cuina més autòctona.
Cal destacar la consolidació d’una de les principals novetats d’aquesta vintena edició, que era l’aposta per fer que Es Niu arribi a totes les cases de Palafrugell i rodalies que volguessin recuperar, o simplement provar, el sabor d’aquest plat tan tradicional. Des de l’Insitut de Promoció Econòmica es valora positivament la bona acollida de la possibilitat que la gent s’endugués a casa racions preparades d’aquest plat exquisit.
Segons el regidor de Promoció Econòmica, Albert Gómez, “Es tracta d’un plat que representa la història de la vila, ja que explica el relat del tapers i les seves tradicions. Al mateix temps, agraeixo als establiments la seva capacitat d’atracció d’una aposta gastronòmica molt consolidada i estable que s’ha arrelat entre la gent”.
El Niu és un plat molt antic, d’origen palafrugellenc, que en els seus inicis no s’hi posava carn. Es tractava d’un plat de quaresma i es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata. Amb el temps es va anar enriquint; els pescadors van afegir-hi sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera i fins i tot salsitxes. Es tracta d’un plat d’hivern, que les colles de surers de Palafrugell solien anar a menjar els dilluns a la barraca.
La preparació d’aquest plat és molt llarga; és per aquesta raó que, habitualment, no es troba a la majoria de cartes dels restaurants, i en tot cas cal encarregar-lo. Per aquest motiu és important remarcar la col·laboració dels restaurants que ens ofereixen, un any més, la possibilitat de gaudir d’aquest plat excepcional.