Torna la tradicional Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell, que enguany celebra la seva 51a edició
La 51a edició de la Cantada suposarà un cop més, una manifestació de cultura popular amb una força estètica inigualable gràcies a l'auditori muntat per a l'ocasió a la platja de Port-Bo i les seves conegudes "voltes". Les propostes escèniques de les millors formacions del gènere i el tradicional final amb els mocadors al vent al compàs de la popular havanera La "bella Lola" és un dels moments més potents i esperats de l'estiu a Catalunya. Cada any, més de 30.000 persones es reuneixen al voltant de les havaneres de Calella per deixar-se hipnotitzar per la màgia de l'ambient que es crea, assegudes entre les roques o en les seves diferents platges, equipades per a l'ocasió amb pantalles gegants, o en les més de 200 embarcacions amarrades. L'espectacle compta amb una atenció mediàtica a l'alçada dels principals esdeveniments de cultura popular coneguts.
D’altra banda, al igual que l’any passat, un autobús llançadora gratuït, que patrocina l’empresa SARFA, i que comunicarà Palafrugell amb Calella el dissabte 1 de juliol per tal de fer més fàcil d’accés a la Cantada d’Havaneres. Per a l’ocasió s’habilitarà una gran zona de pàrquing a l’espai firal de Palafrugell, punt des d’on sortirà l’autobús, que unirà, per l’Avinguda del Mar, l’Espai Firal (Palafrugell) amb l’Avinguda Joan Pericot i Garcia (Calella), amb una periodicitat de 15 minuts. Un ampli horari, que començarà a 2/4 de 6 de la tarda i s’allargarà fins a 2/4 de 2 de la matinada, per incentivar l’ús del transport públic per descongestionar i facilitar l’accés a Calella, el retorn al nucli de Palafrugell i afavorir la mobilitat, tant de les persones que s’hi han de desplaçar per motius de feina com per gaudir de l’activitat. L’any passat, el servei va ser utilitzat per prop de dos mil persones.
Des de l’Ajuntament de Palafrugell, el regidor de Promoció Econòmica, Albert Gómez, ha esmentat que “aquest cap de setmana Calella serà l’epicentre musical de Catalunya, ja que comptarà divendres amb el concert benèfic de Joan Manuel Serrat, dissabte la tradicional Cantada i diumenge l’actuació de Mishima dins el marc del Festival Í-Taca”.
En la presentació, que ha tingut lloc al CaixaForum de Girona, Josep Blanch, ha destacat que “CaixaBank és una entitat compromesa amb el progrés econòmic del país, que també dona suport al turisme i considerem que amb la Cantada conflueixen tots aquests elements”.
Aquest acte, que té els seus orígens l’any 1966 amb una trobada de cantaires a la taverna de Can Batlle, va tenir ja des de l’inici un gran èxit i això va obligar als organitzadors a repetir l’acte a la platja d’en Calau. A partir de l’any 1969, l’Associació d’Amics de Calella, organitzadora de la Cantada en aquell moment, va decidir traslladar-la a la plaça del Port Bo, on es celebra actualment sota l’organització de l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell.
Finalment, l’alcalde del municipi, Josep Piferrer ha volgut destacar “que Catalunya ha donat una gran importància a la cultura popular en els darrers anys, fet que també té a veure amb l’evolució que han experimentat les Havaneres i la Cantada de Calella”. Al mateix temps, ha esmentat la identitat pròpia que tenen les Havaneres i la Cantada, fet que permet portar a tot arreu del país una tradició sorgida des de Palafrugell.
Tota la informació està disponible a la pàgina web: www.havanerescalella.cat .
Els grups:
Les Anxovetes
Les Anxovetes és un grup d’havaneres nascut l’estiu del 2013 a Girona. Cantat íntegrament en femení, el grup d’havaneres està format per Tona Gafarot (veu greu), Montse Ferrermoner (veu aguda/mitja) i Marta Pérez (veu aguda/mitja) així com el guitarrista Salva Gallego, el contrabaixista Xevi Pasqual i el tècnic de so Xebi Salvatella.
Ofereixen un repertori d’havaneres clàssic i tradicional, el maridem amb una bona guitarra i un bon contrabaix.
Port Bo
El grup Port-Bo neix l’any 1966 a Calella de Palafrugell amb motiu de la presentació del llibre: “Calella de Palafrugell i les havaneres”. El trio inicial, format per Josep Xicoira, Carles Mir i Ernest Morató, sovint era acompanyat al piano per el mestre Frederic Sirés autor de la popular l’havanera “La gavina”.
El grup, juntament amb altres amants del gènere, és l’impulsor de la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, havent participat en totes les seves edicions. A més de participar en les cantades més importants de Catalunya, ho ha fet també a Mondragón, Donostia, Bilbao, Cádiz, Madrid, Valladolid, Torrevella, Mallorca, Menorca, Formentera, Perpinyà, Cotlliure, Luxemburg, Amsterdam, Zuric, Hessel i La Havana. En aquesta darrera, representant al país en el “Festival de Habaneras de La Habana” els anys 1989, 1991, 1992, i 1993.
Al 1995 el disc “Arrel de tres” s’enfila en el numero 8 dels discos en català més venuts, essent la primera y única vegada que les havaneres aconsegueixen aquest fet.
Els Cremats
Banda formada el 1996 a l’entorn de la música popular del cant de taverna i de les havaneres, amb seu a Palafrugell i Calella de Palafrugell, que ha trencat molts tòpics sobre el tractament d’aquest gènere de per sí molt conservador.
Els Cremats es caracteritzen per la constant recerca de nous registres i la immersió en diferents músiques i gèneres, sobretot d’arrel popular.
Una formació amb un llarg i consolidat bagatge, considerats per molts els “enfants terribles” d’aquest gènere per la seva voluntat d’innovació i de fusió amb altres gèneres com la rumba, el son cubà, el pop, el bolero o la cumbia.
Són referents en els principals escenaris del món de l’havanera però amb tres ingredients bàsics: la qualitat musical i vocal, el dinamisme del seu espectacle i la sensació que no són una proposta més d’havaneres, sinó una proposta amb personalitat. Les seves actuacions provoquen sorpresa i entusiasme.
Neus Mar
Neus Mar s’inicia al món de l’havanera de la mà de Càstor Pérez amb el que va crear l’espectacle “L’essència de l’havanera”, i que juntament amb el percussionista Enric Canada van estrenar el setembre del 2008 a l’ermita de Sant Sebastià com a concert cloenda del Cicle d’Estiu de Joventuts Musicals de Palafrugell. Aquest espectacle del qual, al 2009 es va enregistrar un cd, és un recull d’havaneres cubanes del S.XIX fins la Vieja Trova, moltes d’elles pensades per ser cantades per una veu de dona. Aquesta formació anomenada Cubacant va presentar l’espectacle a diversos escenaris arribant a Cuba fins el novembre del 2010, en que va morir. L’any 2015 publica el seu quart disc en solitari, que porta per nom “Aigua de mar”.