La campanya gastronòmica “Es Niu” arriba a la seva 17a edició
Del 17 d’octubre al 2 de novembre, un total de 10 restaurants de Palafrugell celebren les jornades gastronòmiques “Es Niu”, que oferiran la possibilitat de degustar un dels plats més emblemàtics de la cuina local.
En aquesta 17ena edició els restaurants que participen a la mostra són els següents: Restaurant L’Arc, Restaurant La Xicra, Restaurant Xadó i Restaurant Pa i Raïm de Palafrugell; Restaurant el Balcó de Calella (Hotel Sant Roc), de Calella; Restaurant Hotel Casamar, Restaurant Hotel Llafranc, Restaurant Hotel Llevant i Restaurant Hotel El Far de Llafranc i el Restaurant Hotel Tamariu, a Tamariu.
Enguany, el menú de la campanya consta d’una amanida de tardor com a entrant, Es Niu, postres amb recuit, vi, aigua i cafè, amb preus que oscil·len entre els 35 i els 40 euros, segons l’establiment.
Com en anys anteriors, amb el menú del Niu es tindrà una entrada gratuïta per visitar la Fundació Josep Pla.
Un dels objectius d’aquestes jornades, que organitza l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell, és fer conèixer aquest plat als que encara no l’han descobert i, a la vegada, fer-lo més accessible als amants de la gastronomia tradicional.
El Niu és un plat molt antic, d’origen palafrugellenc, que en els seus inicis no s’hi posava carn. Es tractava d’un plat de quaresma i es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata. Amb el temps es va anar enriquint; els pescadors van afegir-hi sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera i fins i tot salsitxes.
És un plat d’hivern, que les colles de surers de Palafrugell solien anar a menjar els dilluns a la barraca.
La preparació d’aquest plat és molt llarga, és per aquesta raó, que habitualment, no es troba a la majoria de cartes dels restaurants i en tot cas cal encarregar-lo. Per aquest motiu és important remarcar la col·laboració dels restaurants que ens ofereixen, un any més, la possibilitat de gaudir d’aquest plat excepcional.