S'inaugura el centre d'interpretació de la pesca de Calella
El passat divendres es va inaugurar la segona i darrera fase de rehabilitació de l'edifici de Sa Perola, a Calella de Palafrugell, una intervenció realitzada a la planta pis, on s'ha creat un centre d'interpretació del Gremi de la pesca a Calella i del patrimoni marítim del terme municipal. Aquestes actuacions han estat promogudes per l'Ajuntament de Palafrugell i han comptat amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya.
L'espai presenta una introducció a la solidaritat marinera i als gremis de Calella, amb les seves funcions religioses, socials i professionals. A més, la història de Calella s'ha resumit en l'audiovisual de vuit minuts de durada, elaborat a partir d'imatges actuals i antigues. Complementa el centre d'interpretació la situació de les infraestructures i dels elements que es conserven en el terme relacionats amb les activitats marítimes i pesqueres: cases de pescadors, barraques, torres de guaita, platges on s’estenien les xarxes per assecar-les.
El projecte ha estat coordinat i documentat per l'Arxiu Municipal de Palafrugell, l'Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (IPEP) i el Museu de la Pesca de Palamós. La museografia i el disseny gràfic han anat a càrrec de DVA Associats i Laurent Godel i l'audiovisual és obra de Mercuri, SGP. Una vegada enllestit el projecte, l'IPEP i el Museu de la Pesca continuen treballant conjuntament en la preparació de rutes d'interès adaptades a diferents usuaris i, en general, en la difusió de Sa Perola i del patrimoni marítim local.
La planta pis de Sa Perola, abans de la cessió de l'edifici a l'Ajuntament l'any 1986 pel Gremi de Sant Pere per tal de destinar-lo a usos públics, era un habitatge que el gremi llogava per obtenir recursos. Aquest espai, dividit en tres habitacions, ha acollit des de llavors diferents serveis, des d'una oficina de Correus a un local de primers auxilis de la Creu Roja. La intervenció que ara s'ha realitzat ha aconseguit un espai prou ampli per poder informar sobre el gremi, la pesca a Calella i el patrimoni marítim del terme.
Sa Perola es pot visitar per Setmana Santa i, posteriorment, els caps de setmana fins a principi d'estiu; llavors serà obert cada dia fins al 12 d'octubre. La visita és gratuïta.
Sa Perola
L'edifici de Sa Perola, casa de planta baixa i pis, és una construcció de la primera meitat del segle XIX que està catalogada i protegida com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Fou construït pel Gremi de Mariners de Palafrugell i l'any 1868 va passar a ser propietat del Gremi de Sant Pere de Calella. L'any 1987, descendents dels fundadors i membres del gremi van cedir l'edifici a l'Ajuntament de Palafrugell per a ús estrictament públic.
Sa Perola és un testimoni del passat de Calella amb un gran valor des del punt de vista etnològic, social i cultural, però el seu interès, degut a la destrucció de la majoria de tenyidors de la costa catalana, va més enllà del nostre terme. La planta baixa ens dóna a conèixer el procés de tenyir les xarxes, el qual permetia allargar la seva conservació, i també observar en una pel·lícula d'Arcadi Gili la utilització de les xarxes a Calella, des de l'estesa i la recollida a la platja a la utilització durant la pesca, calant i llevant.
A la planta baixa també es troba ubicada l'oficina d'informació turística de Calella de Palafrugell.