El Museu del Suro inaugura l’exposició “Recuperem les Torretes, la reivindicació popular del patrimoni cultural”
Una mostra coorganitzada amb el moviment “Recuperem les Torretes” que repassa els diferents usos que ha tingut l’espai al llarg de la història, així com les diverses accions reivindicatives entorn de la també anomenada Torre dels Moros. Oberta del 25 de novembre fins al 14 de gener de 2024.
Al nord-oest de Palafrugell s'hi alça el Puig de les Torretes, lloc escollit per a la construcció d’una torre de guaita que tenia per objectiu defensar-se del perill pirata i corsari. Aquesta edificació va passar a formar part de la xarxa defensiva i de comunicació entre altres torres i pobles. Qui coneix el paratge sap que és un espai privilegiat, amb una vista panoràmica, que, tot i la declaració com a Bé Cultural d'Interés Nacional, ha patit les conseqüències del seu abandonament i de diverses intervencions polèmiques al seu entorn.
L'exposició, que s’inaugura el proper dissabte dia 25 de novembre a les 19.00 h de la tarda, ha estat coorganitzada amb el moviment “Recuperem les Torretes”. Es tracta d’un recull de la història de l'edifici així com també de les diverses reivindicacions populars que s’han fet.
La mostra es compon per 8 àmbits que repassen l’origen de l’edifici de les Torretes, les anècdotes, reivindicacions i records dels veïns i veïnes, un lloc d’inspiració d’artistes, les accions de la comunitat educativa, el circuit de motocrós o bé el campionat provincial de carreres. També es podrà gaudir de diversos dibuixos de diversos sketchers, d’obres de la Maria Ribot i d’en Cyril Torres, també dibuixos. Un dels àmbits s’ha dedicat als diversos projectes d’urbanització de la zona i la proposta més recent de consolidació de l’edifici. L’espai “Jo camino, jo recullo” mostra un espectacular vestit fet amb deixalles trobades al voltant de les Torretes que remourà consciències per a mantenir cuidat el patrimoni cultural i natural.
Per finalitzar, l’obra mural “Arquitectura d’un paisatge” de l'artista Lola Barranco ens permet veure un futur desitjat d’aquest espai patrimonial i en el darrer àmbit conèixer les diverses accions del moviment “Recuperem les Torretes”.
L’exposició es complementarà amb diversos documentals, el primer fet per alumnes de l'escola Barceló i Matas l'any 2010 i un segon documental amb testimonis, titulat “Recuperem les Torretes: històries d’un puig estimat” creat en motiu de l’exposició per Abel Sola, Eva Bonaventura i Sandra Bisbe on es podrà veure un recull de les anècdotes i històries de vida dels veïns i veïnes del barri.