El Museu del Suro participa en el 23è Cap de Setmana Ibèric
El Museu del Suro participa en el 23è Cap de Setmana Ibèric amb una visita dinamitzada i una visita guiada accessible en Llengua de Signes Catalana al poblat ibèric de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc.
El dissabte 7 i el diumenge 8 d'octubre de 2023 se celebrarà a tot Catalunya el 23è Cap de Setmana Ibèric. Aquesta festa està organitzada anualment per la Ruta dels Ibers, projecte del Museu d'Arqueologia de Catalunya amb l'objectiu de promocionar tots els jaciments ibers del territori. Les activitats que s'organitzen tenen la voluntat de descobrir com era la vida dels ibers fa més de 2.200 anys a les nostres terres; una societat avançada que comerciava amb grecs, fenicis i romans, i de la que ens han arribat molts vestigis i alguns enigmes, com l'escriptura que encara no s'ha desxifrat.
Aquesta nova edició se celebra sota el lema “Qui és qui a a la societat ibèrica?”
L’arqueologia avança i cada cop coneixem als ibers amb més detall: com s’organitzava el territori, com es col·locaven les cases dins les ciutats i què s’hi feia al seu interior, com funcionaven el comerç i l’intercanvi, i com van aparèixer les capes socials amb rols definits, tant d’estament com de gènere.
El dels ibers és un món ple d’incògnites, enigmes i textos sense desxifrar, i preguntar-se qui era cadascú, com eren aquells individus, és una tasca difícil, una aventura que ens exigeix fer ús de la imaginació. Per abordar aquesta pregunta els membres de la Ruta dels Ibers hem preparat una sèrie d’activitats i visites que ens aproparan a prínceps, pageses, comerciants, artesans, guerrers, teixidores... En definitiva, a les dones i als homes que varen habitar els mateixos espais que nosaltres fa més de dos mil anys.
Activitats del Museu del Suro de Catalunya pel 23è Cap de Setmana Ibèric:
Dissabte 7 d’octubre a les 17.30 h
Indigets, qui és qui?
Visita dinamitzada a través d’un joc de cartes que ens permetrà conèixer com era el dia a dia dels ibers, sabrem qui era qui fa 2600 anys a l’Empordà. Aprendrem com eren les tribus, com s’organitzaven les societats, com era la vida dels menuts o quin era el paper de les dones. Els voleu conèixer millor?
• Activitat gratuïta adreçada al públic familiar amb mainada a partir de 6 anys
• Punt de trobada al jaciment ibèric de Sant Sebastià de la Guarda
• Cal reserva prèvia al 972307825
Diumenge 8 d’octubre a les 12.00 h
El llegat dels ibers
Visita guiada accessible en Llengua de Signes Catalana, sobre la cultura i els diferents papers dels habitants del jaciment ibèric de Sant Sebastià de la Guarda (Llafranc), indret privilegiat amb un gran domini visual per a la defensa. Veniu a descobrir les característiques d’un oppidum (poblat fortificat) particular i la civilització autòctona que hi va viure, el país dels indigets.
• Activitat gratuïta adreçada al públic general i accessible amb Llengua de Signes Catalana.
• Punt de trobada al jaciment ibèric de Sant Sebastià de la Guarda
• Cal reserva prèvia al 972307825
El jaciment iber de Sant Sebastià de la Guarda
Les primeres excavacions programades a Sant Sebastià s'iniciaren l'any 1984 i van seguir fins a l'any 1987. Amb les obres de remodelació de l'antiga hostatgeria, als anys 1990, es van fer campanyes d'urgència per poder documentar les noves troballes, ja que el jaciment arqueològic també s'estén per sota les construccions. Per millorar el coneixement del jaciment l'Ajuntament de Palafrugell es va plantejar la realització d'excavacions de forma continuada, per això es va signar un conveni de col·laboració amb la Universitat de Girona, sota l'empara de la qual es varen fer campanyes anuals des de 1998 fins a 2008, finalitzant amb la consolidació de les estructures excavades i l'adequació del recinte per ser visitat de forma lliure.
El Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda, situat sobre un penya-segat, és el testimoni de l'ocupació d'un lloc privilegiat des de fa, almenys, 2.600 anys. A part de la visita al jaciment ibèric (segles VI a I aC), es pot gaudir d'una torre de guaita del segle XV (Bé Cultural d'Interès Nacional), una ermita i hostatgeria del segle XVIII i un far del segle XIX.