El Museu del Suro organitza una visita comentada, presencial i en streaming, al poblat ibèric de Sant Sebastià de la Guarda
- L'activitat, a càrrec de l’arqueòleg Antoni Rojas, s'emmarca dins el 20è Cap de Setmana Ibèric.
El Museu del Suro participa, el proper dissabte 3 d'octubre, al 20è Cap de Setmana Ibèric amb una visita comentada, presencial i en streaming, amb l’arqueòleg Antoni Rojas al poblat ibèric de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc. Aquesta festa l’organitza anualment la Ruta dels Ibers, un projecte del Museu d’Arqueologia de Catalunya que promociona tots els jaciments ibers del país.
Les activitats que s’organitzen tenen la voluntat de fer descobrir com era la vida dels ibers fa més de 2.200 anys a les nostres terres; una societat avançada amb ciutats, pobles, fortaleses... que comerciaven amb grecs, fenicis i romans, i de la que ens han arribat molts vestigis (les seves cases, la seva vaixella, els seus amulets, les seves joguines!), i alguns enigmes, com l’escriptura que encara no s’ha desxifrat...
La temàtica proposada per enguany vol donar a conèixer l’explotació que feien els ibers dels recursos naturals del seu entorn i que utilitzaven en la seva vida quotidiana: pedra i fusta per les seves construccions, argiles per fer ceràmiques, agricultura, ramaderia, cacera d’animals salvatges, metalls per a fer les seves eines i armes...
El jaciment iber de Sant Sebastià de la Guarda
Fa quatre anys que el poblat ibèric de Sant Sebastià de la Guarda a Llafranc forma part de la Ruta dels Ibers. Aquest any Antoni Rojas, arqueòleg i director de les darreres excavacions realitzades al jaciment, farà una visita comentada el dissabte 3 d’octubre a les 18.00 h. Una ocasió única per conèixer el jaciment de la mà de qui l’ha investigat en els darrers anys. S’explicarà l’evolució del poblat, la seva durada i quins eren els recursos naturals que utilitzaven dels que els oferia la natura a l’entorn de l’oppidum.
Les primeres excavacions programades a Sant Sebastià s’iniciaren l’any 1984 i van seguir fins l’any 1987. Amb les obres de remodelació de l’antiga hostatgeria, als anys 1990, es van fer campanyes d’urgència per poder documentar les noves troballes, ja que el jaciment arqueològic també s’estén per sota les construccions. Per millorar el coneixement del jaciment l’Ajuntament de Palafrugell es va plantejar la realització d’excavacions de forma continuada, per això es va signar un conveni de col·laboració amb la Universitat de Girona, sota l’empara de la qual es varen fer campanyes anuals des de 1998 fins 2008, finalitzant amb la consolidació de les estructures excavades i l’adequació del recinte per ser visitat de forma lliure.
El Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda és el testimoni de l’ocupació d’un lloc privilegiat des de fa, al menys, 2.600 anys. A part de la visita al jaciment ibèric (segles VI a I aC), es pot gaudir d’una torre de guaita del segle XV (Bé Cultural d’Interès Nacional), una ermita i hostatgeria del segle XVIII i un far del segle XIX.
L’actual situació de pandèmia obliga a tenir aforaments limitats, la visita comentada és gratuïta, però per assistir cal fer reserva prèvia al Museu del Suro (972 30 78 25). Per ampliar l’abast de l’activitat es difondrà per Instagram live.