L’Arxiu de Palafrugell incorpora exemplars del setmanari "Acción Social Obrera", la capçalera anarquista més significativa de les comarques gironines
La publicació va néixer a Palafrugell a principis del segle XX
L’Arxiu Municipal de Palafrugell (AMP) ha incorporat al seu fons un total de sis exemplars del setmanari “Acción Social Obrera”, de l’any 1918, cedits per la família Alsius. Els exemplars formen part d’un lot de premsa conservada per l’advocat palafrugellenc Francesc Alsius i Granés, que s’ha incorporat al seu fons de l’AMP.
“Acción Social Obrera” és considerada la capçalera anarquista més significativa de les comarques gironines, amb una influència que anava més enllà de la localitat i comarca d’edició. Va néixer a Palafrugell l’any 1918, com a òrgan dels sindicats obrers, i al municipi es van publicar els 48 primers números; el seu propietari i director era Martí Laviña Torroella, obrer de la indústria surera i, més tard, barber i llibreter. A partir del 22 de març de 1919 es va publicar a Sant Feliu de Guíxols.
Fins ara l’Arxiu Municipal de Palafrugell no disposava de cap exemplar d’aquesta primera etapa. Els sis exemplars cedits són dels números 18, 19, 20, 21, 24 i 25 i estan datats entre el 17 d’agost i el 5 d’octubre de 1918. Actualment, ja es poden consultar en línia al web de l’Ajuntament de Palafrugell, a la secció de premsa local digitalitzada. Properament està previst que s’incorporin al portal XACpremsa de la Generalitat de Catalunya.
Francesc Alsius i Granés (Palafrugell, 1920-1977), fill de comerciants de teixits, va cursar estudis de dret a la Universitat de Barcelona (encara que mai va exercir l’advocacia) i es dedicà de ple al negoci familiar. Va participar activament en la política local i va formar part de diferents consistoris. També va participar, com a president, en la Junta del Patronat de l'Escola d'Arts i Oficis. Va impulsar i donar suport a infinitat de projectes, entre els quals hi ha la Revista de Palafrugell.