Editen materials didàctics del conjunt monumental de Sant Sebastià de la Guarda
22/06/2010
El Museu del Suro de Palafrugell ha editat una carpeta amb materials didàctics del Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda, que ha comptatamb la col·laboració, per a l’estudi del conjunt i l’edició dels materials, de l’Obra Social de Caixa Catalunya.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és promoure el Conjunt Monumental de Sant Sebastià (situat a la muntanya del mateix nom, a Llafranc, Palafrugell) com un recurs educatiu de primer ordre, basant-se en els seus elements patrimonials.
Els materials didàctics per acompanyar la visita del conjunt s’estructuren en una carpeta que conté tres apartats:
-
- Guia didàctica amb l’explicació de la temàtica de la visita a Sant Sebastià i adaptació als diferents currículums d’ensenyament.
-
- Quadern del professor amb un recull històric de la muntanya amb gran incidència en el poblat i el món dels ibers.
-
- Quaderns didàctics amb exercicis per als alumnes, cinc quaderns adaptats als cicles inicial, mitjà i superior de primària i 1r i 2n cicles d’ESO.
Els quaderns permeten la descoberta i el coneixement dels diferents punts clau de l’itinerari dins el Conjunt Monumental de Sant Sebastià, entendre la importància de l’enclavament del poblat ibèric (el perquè de la situació geogràfica, els usos que els seus habitants feien dels recursos naturals, la utilització de les sitges la construcció de cases i també l’ús de l’escriptura) i descobrir la torre de guaita i explicar la seva funció per fer front als assetjaments amb què pirates i corsaris van castigar la costa catalana a partir del segle XIV.
El Conjunt Monumental de Sant Sebastià és el testimoni de la ocupació d’un lloc privilegiat des de fa, al menys, 2.600 anys. S’hi pot visitar un jaciment ibèric (segles VI a I aC) recentment consolidat i senyalitzat, una torre de guaita del segle XV (Bé Cultural d’Interès Nacional), una ermita i hostatgeria del segle XVIII i un far del segle XIX. Tot al cim d’una muntanya amb penya-segats sobre el mar i amb una vista que abasta, a la costa, des de la badia de Platja d’Aro fins al Cap de Begur.
A la presentació dels materials hi ha assistit l’alcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià, la directora de zona de Caixa Catalunya al Maresme-Costa Brava, Cristina Prieto, i la regidora de Patrimoni de l’Ajuntament de Palafrugell, Carme Bonal.
Caixa Catalunya, a través de la seva Obra Social i de la Convocatòria d’Ajuts, treballa per a apropar les diferents manifestacions artístiques a la societat i impulsa projectes que preserven el patrimoni artísticocultural.