L’àrea de Medi Ambient treballa en el control de la flora exòtica invasora al municipi
• L’expansió d’espècies invasores és una greu amenaça per a la conservació dels ecosistemes.
El passat mes de setembre van finalitzar les actuacions de control de flora exòtica invasora que l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell ha dut a terme durant l’any 2021. Els treballs s’han realitzat principalment a l’entorn del torrent de la Pedrosa, a la muntanya de Sant Sebastià, i a la riera d’en Mascort a Llafranc.
A l’entorn del torrent de la Pedrosa, indret que forma part de l’Espai d’Interès Natural Muntanyes de Begur, s’hi han anat realitzant accions de conservació i control de flora invasora de manera regular des de l’any 2007. Aquestes s’han focalitzat principalment en l’eliminació i retirada de diferents espècies exòtiques com l’ailant (Ailanthus altissima), o plantes utilitzades en jardineria com la misèria (Trasdescantia fluminensis) i l’acant (Acanthus mollis).
A la muntanya de Sant Sebastià i a la riera d’en Mascort, les actuacions s’han centrat en el control de l’ailant (Ailanthus altissima) i s’han realitzat seguint estrictament el protocol de Control Químic redactat per la Diputació de Girona. L’ailant és un arbre originari de Taiwan i del centre de la Xina, i presenta una gran capacitat de dispersió a través de les llavors i dels rebrots. Aquestes actuacions donen continuïtat als treballs iniciats l’any 2018 i han comptat amb el suport econòmic de la Diputació de Girona, que ha aportat un total de 7.575,71 € dels 8.417,46 € que ha costat l’actuació.
Durant aquest any, també s’han eliminat diferents exemplars de l’espècie invasora plomall de la Pampa (Cortaderia seollana), present en diferents espais urbans i periurbans del municipi.
L’expansió d’espècies invasores és una greu amenaça per a la conservació dels ecosistemes i és considerada, per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), com la segona causa de pèrdua de biodiversitat a escala global, únicament per darrera de la destrucció i alteració dels hàbitats naturals.