L’àrea de Medi Ambient ja ha col·locat 24 caixes niu per ocells i ratpenats al municipi
• La darrera s’ha posat a la zona de les Arenes i està destinada al mussol comú.
• L’acció vol afavorir i potenciar la biodiversitat urbana.
La setmana passada, l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell va col·locar una caixa niu per a mussol comú (Athene noctua) a la zona de les Arenes de Palafrugell. Aquesta actuació completa la primera fase del projecte d’instal·lació i seguiment de caixes niu que es va iniciar el passat mes de gener.
Ara per ara, s’han col·locat un total de vint-i-una caixes niu per a ocells insectívors, dues caixes niu per a ratpenats i l’esmentada caixa per a mussols, totes elles, en diferents espais verds i centres educatius del municipi.
El projecte vol potenciar la biodiversitat urbana, per tal de millorar l’estat de conservació dels ecosistemes urbans, incentivant aquells grups faunístics que poden incidir en el control biològic de plagues, la resiliència al canvi climàtic, l’increment de la biodiversitat autòctona i, per tant, en la qualitat de vida dels ciutadans. A més, vol fer partícips a escoles i instituts, així com actors socials del municipi.
Les caixes han estat elaborades pels alumnes de la Fundació Tresc utilitzant fusta i materials reciclats, i finalment, han estat col·locades i revisades amb l’assessorament dels tècnics especialistes de Natura Montfred i la col·laboració del Grup de Natura Sterna.
La majoria de les caixes niu instal·lades el 2020 han estat ocupades i, segons els indicis, probablement el 50% van tirar endavant les niuades. La gran majoria de caixes van ser ocupades per pardal xarrec (Passer montanus), i només una, per mallerenga carbonera (Parus major). Aquest fet que evidència la bona densitat de pardal xarrec al municipi i contrasta amb la manca d’espais forestals o grans zones verdes arbrades a les proximitats de les zones escollides, dificultant la presència de les mallerengues. L’elevadíssima taxa d’ocupació, totes les caixes que estaven penjades i tancades van ser ocupades, indica una evident manca de refugis de cria per als ocells insectívors forestals.
Durant l’any 2021 es continuarà amb el seguiments de les caixes niu, que inclourà tallers i xerrades amb la participació dels alumnes dels centres educatius, permetent així als escolars poder observar les caixes a ple rendiment, en època de cria i amb la presència de pollets.