Es retira un niu de vespa asiàtica al carrer Núria
Aquesta setmana s’ha procedit a la retirada d’un niu de vespa asiàtica que es trobava situat al carrer Núria, en una zona verda, prop d’una zona molt transitada i amb habitatges propers. Cal destacar que al municipi de Palafrugell l’augment del nombre d’avisos per avisament d’individus i nius ha anat en augment els darrers anys.
La vespa asiàtica o velutina és una espècie exòtica invasora procedent del sud-est asiàtic que va ser detectada per primer cop a les comarques gironines l’any 2012, iniciant un procés d’expansió per tot Catalunya.
Com actuar davant la vespa asiàtica?
En cas que s’identifiqui un niu, cal avisar a l’Ajuntament que activarà el protocol de gestió local de la vespa asiàtica elaborat conjuntament amb la Diputació de Girona. Seguidament es procedirà a la senyalització de la zona a l’entorn del niu per alertar de la seva presència.
En tots els casos es fa una valoració del risc per a la població segons la ubicació del niu, on es valorarà la freqüentació de la zona, i època de l’any. En el cas que es consideri de risc baix o mitjà no s’intervindrà, mentre que en cas de risc alt o mitjà amb agreujant es procedirà a l’eliminació del niu, tal i com es va fer en aquest cas.
Si el niu es detecta a la via pública l’Ajuntament es farà càrrec de la seva eliminació, però quan el niu es troba situat en a un edifici privat, caldrà que el propietari contracti aquest servei a una empresa de control de plagues.
El cicle biològic
A la primavera les vespes reines construeixen petits nius primaris on crien les vespes obreres. A principis d’estiu les obreres construeixen els grans nius secundaris, d’uns 60 cm de diàmetre, que es localitzen a la copa dels arbres, en façanes d’edificis o en penya-segats litorals. A la tardor, neixen els mascles que fecunden noves reines, les vespes obreres moren, s’abandonen el nius i les reines fecundades passen l’hivern amagades.