Palafrugell acull una xerrada i una exposició sobre el fons marí de la seva costa
El passat divendres 13 de novembre va tenir lloc, al Teatre Municipal, una xerrada i la inauguració d’una exposició que explica quin és l’estat de conservació de la posidònia oceànica al fons marí dels camps de boies de Port Bo i Calau, a Calella de Palafrugell.
La xerrada va anar a càrrec de Jordi Sánchez, integrant de l’equip tècnic que ha elaborat l’estudi; l’exposició recull diverses imatges seleccionades, amb les quals es vol donar a conèixer el paisatge submarí de Palafrugell, captat a partir de dos enfocaments ben diferents.
Una part de la mostra la componen fotografies que formen part dels treballs de seguiment i regeneració dels alguers de posidònia (Posidonia oceanica) duts a terme entre els anys 2012 i 2015 a les platges del Port Bo i Calau, per part de SUBMON, Serveis Ambientals Marins. L’altra part de l’exposició ens mostra la gran diversitat i bellesa de la vida sota l’aigua a partir d’imatges capturades per Craig Clark entre els anys 2008 i 2010 al nostre litoral.
La posidònia oceànica és una planta marina protegida a nivell internacional que forma praderies des de la superfície fins als 40 metres de fondària i juga un paper clau en els ecosistemes mediterranis. Des de l’any 2012 s’han realitzat estudis per fer un seguiment de l’evolució d’aquesta planta en les àrees ocupades per els camps de boies, per tal d’eliminar els impactes negatius que els sistemes de fondeig hi puguin causar.
Les praderies o alguers de posidònia juguen un paper molt important en la dinàmica dels ecosistemes litorals. Són refugi i lloc de cria per a moltes espècies marines, ajuden a retenir el sediment amb les arrels, fet que facilita la presència de nutrients i actuen, també, com a zones de producció d’oxigen.