La lectura d’un manifest és l’acte central a Palafrugell del Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia
La lectura d’un manifest a plaça Nova ha estat l’acte central de les activitats al voltant de Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia a Palafrugell.
A les 7 de la tarda més d’un centenar de persones s’han concentrat al centre del municipi per escoltar un manifest que s’ha llegit amb la participació activa de diverses entitats locals. Així, la lectura ha anat a càrrec de diferents persones que formen part de les següents associacions i col·lectius: Imparables, Trompats, Emporderats, Diversalia i el CAP de Palafrugell.
Manifest amb motiu del Dia Internacional contra l'LGTBI-fòbia 2023
Elaborat pel Departament d’Igualtat i Feminismes i la Comissió de Coordinació del Consell Nacional LGBTI de Catalunya.
«Els drets LGBTI+ són drets humans». Aquest lema ha inspirat generacions d’activistes d’arreu del món per reclamar allò que pot semblar una obvietat: que totes les persones tenen el dret a ser i a viure lliures de discriminacions i violències. Malauradament, en molts països del món l'orientació sexual, la identitat i l'expressió de gènere de les persones està crimilitzada i castigada amb penes de presó, tortures o, fins i tot, amb la mort, i en altres indrets és perseguida socialment.
El 1990 l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de trastorns mentals i el 2005 es va adoptar la data del 17 de maig com a Dia Internacional conntra l'LGTBI-fòbia. Tot i això, la transexualitat, no va ser retirada d'aquesta llista fins l'any 2018. El Govern de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments i les institucions catalanes, el Consell Nacional LGBTI, i les entitats del col·lectiu LGBTI+ s'adhereixen a aquesta jornada, que recorda que cal donar resposta a tota situació de discriminació, d'injustícia i de violència envers les persones per raó de la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere.
Malgrat els avenços assolits al nostre país, l’LGBTI-fòbia continua present en molts àmbits de la societat catalana. Alhora, el fet de qüestionar constantment els drets assolits i els discursos d'odi són més presents que mai. Per això, cal que la societat civil i els poders públics treballem de manera conjunta per desplegar les lleis d'igualtat i les polítiques arreu del territori, amb l'objectiu de promoure la igualtat real i efectiva de les persones LGTBI.
Perquè, a mesura que les normatives d’igualtat es fan efectives, s’ofereixen recursos i es posen serveis a disposició de la ciutadania per denunciar qualsevol vulneració dels seus drets, augmenta la consciència col·lectiva i afloren situacions de discriminació i violència que abans quedaven invisibilitzades, i per tant, impunes.
Amb motiu d’aquesta jornada condemnem totes les actituds de rebuig, de prejudici i d’hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, trans* i intersexuals; apostem pel reconeixement de la llibertat i la igualtat entre totes les persones en una societat democràtica i plural, i fem una crida a tots els poders polítics, institucions, entitats i col·lectius, i a tota la societat civil per eradicaar qualsevol mena de discriminació i violència, mentre també defensar uns drets que s'ha d'exercir i garantir de manera col·lectiva.