Francesc Almagro es convertirà en el nou Defensor del Ciutadà de Palafrugell
• Agafa el relleu de Josep Esteba, el qual ha estat en el càrrec des del 2018 fins al 2023.
Francesc Almagro agafarà el relleu de Josep Esteba com a Defensor del Ciutadà de Palafrugell aquest proper mes de març. D’aquesta manera, Esteba, que ha estat Defensor del Ciutadà de la vila des de 2018, finalitzarà el seu recorregut i donarà pas a la que serà la tercera persona en ocupar aquesta figura municipal.
Francesc Almagro
Francesc Almagro Marín, de 67 anys d’edat, va néixer a Jaén i ben aviat, a l’any 1957, amb dos anys d’edat, es va traslladar a Palafrugell i ja no ha canviat mai mes de localitat.
Va fer l’educació primària i els estudis de Comerç a l’escola Torres i Jonama de la vila. El primer curs de Batxillerat el va cursar tot inaugurant l’Institut Frederic Martí.
La seva etapa professional ha estat vinculada al món de la banca, iniciant-la quan va tenir la possibilitat de treballar al Banc Comercial Transatlàntic (ara Deutsche Banc), on va entrar-hi a treballar el 2 de gener del 1972. Seguidament, va treballar a la Caixa d’Estalvis de Catalunya, on hi va romandre 24 anys, començant d’auxiliar administratiu i acabant de director d’oficina. A causa de la greu crisi econòmica del 2007-2008, es va aprovar un ERO que va propiciar, entre milers d’empleats, la seva sortida anticipada al juliol de 2011 i més tard la desaparició de la Caixa, absorbida pel Banc de Bilbao Vizcaya. Ara està jubilat, concretament des de l’any 2016.
Pel que fa referència a la seva activitat política, sempre en l’àmbit local, va ser regidor electe al segon mandat de la nova era democràtica (1983) pel PSC, però no va ser fins al gener de 1984 que va prendre possessió com a regidor per la dimissió d’un regidor de la llista. Al 1987 vaig repetir com a regidor i al 1991 vaig ser candidat a l’alcaldia, sempre pel PSC. Al mandat del 87 i al del 91, va estar anomenat Diputat Provincial a la Diputació de Girona. Al 1995 va abandonar l’activitat política fins al 2007, on va tornar a ser regidor. Així, a partir del 2011 no ha exercit activitat política.
També cal ressenyar la seva activitat sindical en el si de la Caixa d’Estalvis de Catalunya com a Delegat Sindical per UGT, primer com a President del Comitè d’Empresa de la província de Girona i més tard com a Secretari General de la Secció Sindical de Caixa Catalunya.
En l’àmbit social ha mantingut, i encara manté, una intensa labor a la vila. Ha format part de l’AMPA del col·legi Barceló i Matas i més tard de l’AMPA de l’Institut Baix Empordà; també ha estat membre de la Junta directiva del Club Atlètic Palafrugell i membre fundador del Grup Cultural Camp d’en Prats. Al llarg dels darrers anys ha estat voluntari de l’Aula del Català per donar conversa als diferents alumnes, i des del 2010 voluntari de la Fundació Pallach de Palafrugell dirigint el programa LECXIT (programa per millorar la comprensió lectora) a totes les escoles de Palafrugell, La Bisbal, Torroella de Montgrí, Calonge, Sant Antoni de Calonge, Begur, Esclanyà, Mont-ras i Pals. I també actualment és voluntari de l’AFA de l’escola Carrilet per implantar el BICIBUS, activitat que promou el desplaçament dels alumnes en bicicleta.
Finalment, destacar que és una persona que sempre ha practicat l’esport. Des dels dotze anys d’edat que va començar la pràctica del futbol no ha deixat mai l’activitat física. Fins als trenta tres anys va jugar a futbol, de manera ininterrompuda, defensant l’escut del Futbol Club Palafrugell; i més tard a futbol sala durant tres temporades. Actualment, i des de l’any 1994, es dedica a la pràctica del ciclisme de muntanya i llargues rutes.
Francesc Almagro, nou defensor del ciutadà de Palafrugell (al centre), acompanyat de Joan Vigas, alcalde Palafrugell (a l'esquerra), i de Josep Piferrer, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Palafrugell (a la dreta)
La figura del Defensor del Ciutadà
És la institució que té per missió vetllar pels drets de la ciutadania davant de l'Administració municipal i dels organismes que en depenen (Institut de Promoció Econòmica i Museu del Suro).
Les seves actuacions són confidencials i compleix les seves funcions amb independència i objectivitat.
En què pot intervenir?
Pot intervenir a petició de qualsevol persona física o jurídica que li presenti una queixa, com per exemple:
• Retards.
• Errors o arbitrarietats.
• Inexecució de resolucions.
• Tracte indegut als ciutadans.
• Motivació insuficient de les resolucions.
• I en general, les actuacions que impedeixin l'exercici legítim dels drets constitucionals.
Qui pot presentar queixes?
Tothom, tant persones físiques com jurídiques. Totes les actuacions del Defensor són gratuïtes i no és necessària l'assistència de cap advocat o procurador.
Com es presenten?
Les queixes s'han de formular per escrit, acompanyades amb documents que puguin servir per a aclarir el cas.
L'escrit ha de contenir el nom complet i l'adreça, el telèfon i el correu electrònic de la persona que el formula, i els fets i les circumstàncies que són objecte de la queixa. També ha d'anar acompanyat amb els altres documents que puguin servir per a aclarir el cas.
Les queixes adreçades al Defensor del Ciutadà contra l'Administració municipal han d'haver estat prèviament plantejades a l'Ajuntament, al servei adequat.