El canvi de denominació del Museu del Suro de Palafrugell li dona una projecció nacional
El Museu del Suro de Palafrugell canvia el seu nom i, a partir d’ara, passa a dir-se “Museu del Suro de Catalunya. Palafrugell”. D’aquesta manera, amb l’acord que es va prendre en el darrer patronat del Museu, es fa un pas per tal que la denominació tingui un àmbit nacional tal i com han fet altres espais museístics vinculats al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.
El canvi de denominació implica la consolidació de les principals línies de treball que ha mantingut el Museu del Suro en els 30 anys de trajectòria com a museu monogràfic. El Museu conserva, estudia i difon la història de la industrialització i el patrimoni natural del suro d’aquest a l’àmbit territorial català.
El Museu del Suro de Palafrugell ja havia assumit, des de fa temps, una sèrie de funcions nacionals:
• Es va endegar una política d’adquisicions que va permetre al Museu del Suro de Palafrugell disposar d’una col•lecció tecnològica representativa de la diversificació industrial surera i on hi estan ben representades totes les poblacions sureres de Catalunya (des d’Agullana fins a Tossa de Mar).
• Es va crear un centre de documentació format per arxius industrials, tecnològics, sectorials, biblioteca, hemeroteca, arxiu d’imatges i cinema, essencial per a la recerca del suro entre els segles XIX i XX.
• Les consultes al centre de documentació creixen anualment i el Museu del Suro ha esdevingut una referència obligada en aquest àmbit.
• La política de difusió del Museu ha transcendit el municipi.
• El Museu es vincula a les iniciatives sureres que sorgeixen arreu del territori: Xarxa Europea de Municipis Surers, Fira del Tap i del Suro, Festa de la Pela del Suro, etc...
• En referència a la preservació i posta en valor del patrimoni industrial surer immoble, l’Ajuntament de Palafrugell ha creat el conjunt surer rehabilitat més gran del món, amb la preservació de part de la monumental fàbrica Miquel Vincke i Meyer, ubicant-hi el propi Museu, la Fundació Vila Casas i la Fundació Institut Català del Suro. I conservant els primers forns d’aglomerat negre de l’estat espanyol.
• El Museu del Suro manté relació amb totes les institucions internacionals vinculades al Patrimoni Industrial Surer.