530 joves participen a l’enquesta "El Palafrugell que vull"
Durant el desembre de 2020 l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Palafrugell va realitzar una enquesta, sota el títol de “El Palafrugell que vull” amb l’objectiu de determinar les directrius estratègiques del Pla Local de Joventut 2021-2023, així com per comptar amb la visió i punt de vista de la gent jove respecte als principals problemes que han de fer front dins la societat actual.
Finalment, 530 persones van participar en aquest procés, on les edats de participació es van situar entre els joves de 14 a 35 anys. Paral·lelament, com a devolució de les dades recollides, s’ha editat un vídeo amb les respostes més destacades.
L’enquesta s’ha estructurat a través de 8 grans blocs, que són les temàtiques que més preocupen entre els joves actualment. Aquests són els següents: Accés a les TIC, Associacionisme i voluntariat, cohesió social, cultura, mobilitat, salut, formació i ocupació i habitatge.
Cal destacar que un dels principals problemes que afecta a la gent jove és el que té a veure amb la formació i l’ocupació. Així ho constata el fet que un 53% dels enquestats creu que no podrà viure i treballar a Palafrugell. El 54% esmenten que la falta d’experiència és un impediment per trobar feina i un 19% han rebutjat feines per la precarietat laboral.
Pel que fa referència a l’accés a un habitatge i la cohesió social, un 22% dels joves creu que no es podrà emancipar abans dels 26 anys i un 73%, actualment, no pot fer front a la quota mensual per accedir a un habitatge. D’altra banda, més de la meitat creuen que hi ha llocs que no son segurs per passar-hi de nit. Un 21% de les joves s’han sentit agredides sexualment alguna vegada.
Sobre les problemàtiques que afecten a la salut, un 27% dels joves ha pensat en fer-se mal o treure’s la vida alguna vegada, mentre un 14% si té algun problema, sigui el que sigui, no el diu a ningú.
Sobre el consum d’alcohol i substàncies, el 55% consumeix begudes alcohòliques i l’edat d’inici se situa entre els 13 i els 16 anys. El 15% consumeix cànnabis o haixix, i ho comença a fer entre els 14 i els 16 anys. I hi ha un 12% que consumeix fàrmacs per dormir o relaxar-se, els quals inicien aquest consum entre els 15 i els 18 anys.
En referència a les tecnologies de la informació i la comunicació, l’enquesta destaca que 1 de cada 5 no disposa d’ordinador propi i un 3% tampoc no disposa d’accés a Internet.
Pel que fa referència a l’associacionisme i el voluntariat, l’enquesta recull que els joves volen una participació més activa en les decisions a l’àrea de joventut a través de concursos d’idees, bústia de suggeriments i enquestes. 8 de cada 10 no coneixen la plataforma VIP de voluntariat i un 23% no sap com formar part d’una entitat o associació.
La cultura i el seu accés també és un eix fonamental que es pot veure a l’enquesta. 2 de cada 3 enquestats esmenten que cal donar més suport a la creació, producció i difusió cultura i artística. La meitat també esmenten que cal millora la difusió i abaixar els preus per a la gent jove.
Finalment, un altre tema important és la mobilitat, on destaca que tant sols un 13% fa ús del transport públic per desplaçar-se per la comarca.
Per més informació sobre els resultats i l’enquesta es pot accedir al web de l'Ajuntament de Palafrugell (Participació/processos/Pla Local de Joventut 2021-2023).
Enllaç a document amb els resultats complerts i al vídeo resum.