Palafrugell realitza un homenatge a Teresa Juvé el dia del seu 100 aniversari
El Museu del Suro va acollir l’acte d’obertura de l’Any Teresa Juvé, en el centenari de l’escriptora i pedagoga establerta a Esclanyà. L’acte organitzat per la Fundació Josep Pallach va fer coincidir un sentit homenatge amb el mateix dia del seu 100 aniversari.
A la trobada, que es va fer amb la limitació d’aforament i totes les mesures de seguretat anti-Covid19 va comptar amb les intervencions del president de la Fundació Pallach, Josep M. Soler, el secretari general de Cultura, Lluís Baulenas; l’editor de Meteora, Jordi Fernando; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà i l’alcalde Palafrugell, Josep Piferrer.
Teresa Juvé, una història de 100 anys
Teresa Juvé neix a Madrid, ciutat natal també de la seva mare, però la família es trasllada a Barcelona quan ella fa 12 anys. Allà tindrà l'oportunitat d'estudiar amb professors com Jaume Vicens Vives o Carme Serrallonga, a l'Institut Escola Ausiàs March.
Després de la Guerra Civil s'exilia a Tolosa de Llenguadoc, amb la seva mare i els seus dos germans. Durant l'exili realitzarà els estudis de Filologia i Literatura Comparada, i donarà classes d'espanyol.
El 1948 es casà amb Josep Pallach, dirigent socialista també a l’exili, a qui conegué a Cotlliure. El matrimoni visqué a París, on donaven classes a un institut pilot d'Ensenyament Mitjà. Allà nasqué la seva filla Antònia.
L'any 70 la família retorna a Catalunya. El matrimoni donaria classes a la UdG mentre la carrera política de Pallach culminava en ser elegit secretari general del PSC. Però moriria dos dies després del nomenament. Teresa Juvé seguí dedicant-se a la docència.