L’IPEP promou la formació professionalitzadora dels joves a Palafrugell per accedir al mercat de treball
• A través del programa “Som singulars”, 30 joves de la comarca participaran en un programa per afavorir la inserció laboral o el retorn al sistema educatiu.
• Palafrugell serà un dels municipis clau pel desenvolupament del projecte i acollirà un dels 2 grups de formació professionalitzadora amb 15 joves.
L’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (IPEP) promou la formació dels joves a través del programa “Som singulars”. El programa “Som singulars” és un projecte subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Treball i Economia Social i el Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d’Ocupació Juvenil, d’acord amb els Projectes Singulars de Garantia Juvenil.
El programa està gestionat pel Consell comarcal del Baix Empordà amb la col·laboració de l’Ipep i d’altres administracions locals de la comarca (Ajuntaments de Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro, Torroella de Montgrí i la Bisbal d’Empordà). Amb aquesta participació, des de Palafrugell es dóna continuïtat al projecte “Joves per l’Ocupació” i al “Suma’t”, en el que ja s’ha col·laborat els darrers 10 anys amb bons resultats pel que fa a la inserció laboral dels joves.
El programa “Som Singulars” actualment porta a terme la formació a mida que preveu el programa a les poblacions de Palafrugell i Torroella de Montgrí. Compta aquest any amb un total de 8 joves residents de Palafrugell que, al llarg d’aquesta setmana, assoleixen la meitat de la formació. Coincidint amb aquesta data, han rebut la visita del vicepresident primer i conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà, Xavier Dilmé, i del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Palafrugell i regidor de l’IPEP, Joan Vigas.
Els joves de Palafrugell tenen edats compreses entre els 16 i els 25 anys, la majoria amb poca o cap experiència laboral o que busquen millorar la seva ocupabilitat. El programa permet que es formin en l’àmbit de l’atenció al client amb una metodologia eminentment pràctica i amb possibilitats de realitzar pràctiques formatives en empreses de la zona, participar en activitats socials, culturals i cíviques i fer visites en l’entorn productiu de la zona. A més, al llarg del programa, els joves treballen sobre les seves motivacions i interessos a nivell laboral i formatiu, el coneixement del mercat de treball i les ocupacions de la zona i milloren les seves competències per a la recerca de feina, a través del suport d’una tutora.
La formació, que es porta a terme a les instal·lacions de Can Genís, consta de quatre mòduls formatius que sumen 120 hores de durada i un mòdul transversal de sensibilització en igualtat i medi ambient de 10 hores, dels quals aquesta setmana finalitzaran els mòduls d’atenció al client i gestió de queixes, reclamacions i resolució de conflictes. El passat desembre, també van realitzar la part de formació transversal en sensibilització mediambiental, i van visitar la deixalleria de Palafrugell. Així doncs, fins el dimarts 2 de febrer, els estudiants realitzaran els mòduls de sensibilització en igualtat; habilitats comercials i tècniques de venda; i operacions de caixa en la venda.
Fins al moment, els nois i noies també han anat realitzant tutories individuals i grupals amb la tutora de referència, per tal de millorar la seva ocupabilitat i competències en la recerca de feina. Dels quinze joves que fan la formació a Palafrugell, 7 d’ells van participar en dos voluntariats de temàtica nadalenca. A més, el conjunt del grup va gaudir d’una sessió formativa en matèria de consum, queixes i reclamacions de la mà de Neus Aijón, la responsable tècnica de l’Oficina Comarcal de Consum.
D’aquesta manera, el/la jove podrà incidir en el seu futur professional i un cop acabat el programa tindrà la possibilitat d’incorporar-se al mercat laboral o retornar al sistema educatiu amb un projecte de futur més definit.