La sostenibilitat protagonitza els XXVIII Premis Gla d’Or d’AECORK
L’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya, AECORK, ha celebrat la XXVIII edició dels Premis Gla d’Or, al Mas Marroch (Vilablareix, Girona), reunint algunes de les personalitats més importants de l’entorn surer, vitivinícola, gastronòmic i empresarial del territori català.
Aquests premis es van crear l’any 1990 per guardonar persones i entitats que han contribuït a millorar i donar a conèixer el suro, així com aquells que comparteixen les mateixes inquietuds i valors que el sector surer.
Aquest any, s'ha fet una edició especial, dedicada a la sostenibilitat. No només els premiats ho han estat pel seu compromís mediambiental i la seva defensa del suro, sinó que a més, properament AECORK i Plant for the Planet organitzaran una plantació de 65 alzines sureres - una per cada convidat al Gla d'Or - i que ajudarà a contrarestar les emissions de CO2 que ha generat l'esdeveniment.
Plant for the Planet ha calculat que per a la realització d'aquest esdeveniment es van emetre un total de 1,34 Tm de CO2. Per tal de que l'esdeveniment sigui "Neutre en emissions de Carboni", és a dir que es compensaran totes les emissions de viatges, allotjament i menjar, caldria plantar un total de 7 arbres, per tant, amb els 65 arbres que es plantaran han aconseguit que aquest XXVIII Edició de l'Gla d'Or sigui "Positiu en emissions de CO2".
L’obertura de l’acte ha anat a càrrec del president d’AECORK, Joan J. Puig. En el seu discurs ha fet referència al caràcter intrínsecament sostenible del sector surer.
Tot seguit s’ha fet entrega dels guardons als premiats de la 28ena edició dels Premis Gla d’Or:
- Comité Champagne. Per ser precursors i començar a principis dels 80 a ajudar els cellers i viticultors a millorar les seves pràctiques, per ser cada cop més sostenibles i reduir progressivament la seva petjada de carboni, millorar l’aprofitament de l’aigua i augmentar la biodiversitat. Va recollir el premi el President de Comité Champagne i President del Sindicat dels Viticultors de la Xampanya, Maxime Toubart.
- Plant for the Planet. El segon premiat de la nit és la Iniciativa Plant for the Planet. L’any 2007, un noi alemany de 9 anys anomenat Felix Finkbeiner, mentre feia una presentació a l’escola, va convidar els seus companys a difondre una iniciativa que consistia en que els nens i nenes del món plantessin un milió d’arbres a cada país. Tres anys després van assolir el seu primer milió. Des de llavors han plantat més de 13.000 milions d’arbres a 193 països. Recull el premi el doctor Josep Santacreu, president de Plant for the Planet Espanya.
- Lázaro Rosa Violán. Pintor per formació, viatger per convicció i dissenyador d’interiors per instint, és reconegut com un dels interioristes més influents de l’estat. I aquest passat 2019 va crear la sala VIP per la passada Fira Internacional d’Art Contemporani ARCO Madrid, dissenyada íntegrament amb suro, mostrant la versatilitat d’aquest material.
La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de l’Honorable Sra. Teresa Jordà, Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Jordà ha destacat l’interès institucional perquè tot el sector surer català, tant en l’àmbit forestal com l’industrial, continui treballant amb l’esforç i l’excel·lència que els distingeix com a exemple de bioeconomia circular.
En acabat s’ha celebrat el sopar institucional amb la col·laboració dels escumosos de Celler Llopart i dels vins d’Oliveda, Empordàlia i Celler Cooperatiu d’Espolla, tots ells integrats dins el projecte Taps de Finca de la DO Empordà, és a dir, són vins tapats amb suro provinent de boscos dels municipis de la DO Empordà i fabricats per empreses sureres locals.
L’acte també ha comptat amb la col·laboració de Diputació de Girona, Girona Excel·lent, La Caixa, Casanovas, ERM i Víktor Arteaga.