La 39ª Fira de Vins i Caves de Catalunya manté la tendència de l’any passat, malgrat la pluja
Ahir a la nit va finalitzar la 39ª Fira de Vins i Caves de Catalunya, i ho va fer passada per aigua. Si bé és cert que les condicions climatològiques van acompanyar les nits del divendres i dissabte, la jornada d’ahir no va comptar amb l’afluència de públic esperada per culpa de la pluja. Malgrat aquest imprevist, enguany s’ha mantingut la tendència de l’edició anterior, que també es va celebrar a la plaça de Can Mario de Palafrugell.
La fira va arrencar el divendres amb un acte inaugural que va comptar amb les intervencions de la presidenta de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, Bàrbara Hallé; del director d’Incavi, Salvador Puig, i de l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer. I com ja és habitual, el dissabte va ser el dia amb més públic. Una altra de les dades significatives que ens deixa la 39ª Fira de Vins i Caves de Catalunya és l’augment de visitants provinents de les comarques gironines i d’arreu del país. Per contra, enguany s’ha detectat un descens pel que fa a la presència d’estrangers.
Durant tot el cap de setmana, les persones que s’han acostat a la fira han pogut gaudir d’una vuitantena de cellers i més de cent referències amb una gran representació de la DO Empordà. En aquest sentit, els visitants han tingut a la seva disposició un servei acurat i personalitzat, ja que a cada barra hi havia un sommelier professional disposat a assessorar i resoldre dubtes sobre l’elaboració dels vins i les característiques de les varietats disponibles. Cal destacar que a la fira hi havia tres estands, dos dels quals dedicats als vins: un als de la DO Empordà, i l’altre amb la presència de la resta de DO catalanes (Montsant, Penedès, Priorat, Costers del Segre, Pla de Bages, Terra Alta, Conca del Barberà, DO Cava i vins qualificats). Per acompanyar, en el tercer estand s’han ofert tastets de formatges artesans de quatre varietats diferents provinents de tot el país.
La cultura també ha tingut protagonisme durant la Fira de Vins i Caves de Catalunya. A banda de la col·laboració d’entitats culturals com el Museu del Suro, la Fundació Vila Casas i el Dipòsit Modernista -amb jornada de portes obertes inclosa- enguany també s’han realitzat actuacions musicals. El divendres va actuar Toni Solà Quartet, el dissabte Shu Shu, i per ahir estava previst el concert de Smith & Wesson 38 però es va suspendre degut a la pluja. Tots els concerts formaven part del 25è Festival Street Jazz Costa Brava.
Des de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, que és l’entitat organitzadora de la fira, ja es pensa amb una pròxima edició que promet ser especial, ja que s’arribarà als 40 anys de vida. La 39ª Fira de Vins i Caves de Catalunya ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Palafrugell, Prodeca, l’Obra Social “La Caixa” i el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya.
Origen de la fira
La primera Fira de Vins i Caves de Catalunya a la Costa Brava es va celebrar del 4 al 7 de juny de 1981 a Palafrugell, només tres anys després de constituir-se la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre. De fet, es tracta de la fira de vins més antiga del país i la més esperada de l’estiu a la Costa Brava. Més tard, a l’edició de 1996, la fira també va incorporar una mostra de formatges artesans que la complementava.
Amb els anys, aquella festa estiuenca ha esdevingut ineludible per a molts visitants de la Costa Brava i, avui en dia, l’objectiu inicial de l’esdeveniment encara persisteix: donar a conèixer els vins i caves catalans no només als professionals de la restauració, i a la gent del país, sinó també als molts visitants de diferents nacionalitats que aquests dies estan de vacances a la Costa Brava. I sempre tenint present la promoció de tots els vins i caves, des de les principals empreses elaboradores a les més petites i no tan reconegudes.