Palafrugell demana una veda de nou mesos per a la pesca de garoines
L’Ajuntament de Palafrugell demana a la Generalitat una veda més llarga, concretament de nou mesos, per a la pesca i recollida de garoines al litoral català. Enguany, la veda finalitzava l’1 d’octubre i la venda de garoines a les llotges començava també per aquestes dates, malgrat que les garoines encara són gairebé buides i de mides molt petites durant aquesta època de l’any. Aquest fet pot repercutir seriosament en la població de garoines ja que no arriben a la maduresa i impossibilita la reproducció.
Al mateix temps, els restauradors palafrugellencs han constatat que el preu que es paga a les llotges durant els primers mesos és molt inferior al que es paga habitualment, fet que pot incitar al consum massiu durant aquest període crític per a les garoines.
Havent exposat tot això, el consistori demana a la Direcció General de Pesca i Acció Marítima de la Generalitat de Catalunya que es prenguin mesures per evitar la sobreexplotació de la garoina fent que la veda s’allargui fins al desembre. D’aquesta manera, s’acotaria el consum al moment òptim i de passada, s’evitaria l’especulació.
El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Palafrugell, Albert Gómez, destaca que “des de l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell organitzem una de les campanyes gastronòmiques més antigues i consolidades del nostre país, La Garoinada. Al llarg de les darreres edicions, els restaurants que han participat en aquestes 27 garoinades han vetllat per la sostenibilitat del producte central d’aquesta campanya, les garoines. Aquests restaurants sempre han tingut un comportament exemplar i respectuós amb les garoines, fet que es reflecteix en la iniciativa que van tenir als inicis d’aquesta campanya, de promoure una veda d’aquest equinoderm que començava a donar símptomes de sobreexplotació”.
Aquests símptomes, tal i com diu l’informe que des la Direcció General de Pesca i Acció Marítima es va encarregar l’any 2007, no venen causats per la campanya, que en xifres absolutes queda molt lluny del consum de garoines que fan les grans envasadores.
Així mateix, a la roda de premsa de la Garoinada de 2006, els restauradors de la campanya van llegir un manifest on ja reclamaven una veda de nou mesos. Ara són aquests mateixos restaurants els que ens fan arribar la seva preocupació pel mateix fet. La Garoinada comença a mitjans de gener que és quan la garoina està en el seu millor moment i, val a dir també, quan els restaurants necessiten d’accions de dinamització que atraguin clients durant aquests mesos tan durs.