Encarant el futur del sector turístic al Baix Empordà a partir de la sostenibilitat
La sostenibilitat, entesa com un concepte global i un eix prioritari per al turisme, va centrar la jornada de coneixement que va tenir lloc aquest dimecres 12 de desembre al Museu del Suro de Palafrugell. “La sostenibilitat com un valor per a la destinació i una oportunitat per a l’empresa” va reunir representants d’administracions, institucions, empreses, entitats i la Universitat de Girona per abordar els múltiples aspectes d’aquest àmbit clau per al futur del turisme a la destinació del Baix Empordà.
La jornada es va inaugurar amb els parlaments del Sr. Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, i el Sr. Joan Català, president del Consell Comarcal del Baix Empordà. El Sr. Piferrer va destacar que jornades com aquesta traslladen la conscienciació sobre la sostenibilitat que ja hi comença a haver al sector del turisme entre la ciutadania en general. Per la seva banda, el Sr. Català va agrair la predisposició del sector per participar en actes d’aquest tipus i va remarcar que des del Consell Comarcal del Baix Empordà es considera primordial apostar per un desenvolupament turístic sostenible, que tingui en compte el respecte, la conservació i l’ús racional del medi ambient, que contribueixi a la viabilitat econòmica d’aquesta activitat i que garanteixi l’equitat social i la riquesa cultural del territori.
Peu de foto (d’esquerra a dreta): Joan Català, president del Consell Comarcal del Baix Empordà i Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell.
La primera intervenció va ser a càrrec del Dr. Jaume Guia, director científic del Campus de Turisme de la Universitat de Girona, qui va fer una exposició del concepte de la sostenibilitat, lligat als models de negoci de les empreses actuals i, en especial, a les de l’àmbit turístic. Guia va començar apuntant que la sostenibilitat va més enllà de la qüestió mediambiental, atès que engloba també aspectes socials i econòmics. A continuació, es va centrar a fer un recorregut per diversos conceptes lligats a la sostenibilitat –Responsabilitat Social Corporativa, Triple Balanç, Models de Negoci Sostenibles–, que tenen en comú l’aposta per l’empresa a anar més enllà del lucre i el compliment de les normatives. Finalment, Guia va indicar els que, a parer seu, són els talents per adoptar models de negoci sostenibles: l’emprenedoria social i el lideratge de servei. Com a conclusió, va recordar que la satisfacció empresarial no es pot entendre només com una acumulació de capital, sinó que s’ha de basar, també, en els impactes positius en l’ecosistema i els consumidors.
La segona ponència va ser la del Sr. Marc Marí, cap del servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona, el qual va presentar la candidatura a la Reserva de la Biosfera Costa Brava. Marí va contextualitzar la figura de la Reserva de la Biosfera, impulsada per la UNESCO i basada en un model de desenvolupament sostenible, comprenent les dimensions mediambiental, econòmica i social. Si la resolució de la candidatura, prevista a principis de 2021, fos positiva i s’atorgués la Reserva de la Biosfera a la Costa Brava, aquesta seria la tercera zona de Catalunya que l’obtindria, després de les del Montseny i el Delta de l’Ebre.
La jornada va prosseguir amb un torn d’intervencions d’experiències actuals del Baix Empordà que incorporen d’una manera o altra la sostenibilitat al producte turístic. El Sr. Josep Espadalé, director del Museu del Suro, va presentar el Distintiu de Qualitat Ambiental d’aquest equipament cultural, una eina que els permet promoure i reconèixer l’ecoeficiència i la sostenibilitat en la planificació, projecció i gestió del museu. El Sr. Joan Carbó, director del Càmping Begur, va exposar la Certificació Biosphere que ha obtingut enguany la seva empresa, la qual certifica el compromís del càmping per promoure un desenvolupament turístic sostenible tenint en compte els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La Sra. Lídia Alonso, tècnica de promoció del territori de Torroella de Montgrí – L’Estartit va parlar del Segell Green Destination, un segell que certifica aquelles destinacions que treballen per implantar un turisme sostenible i responsable. I per acabar, la Sra. Carme Vélez, responsable de la secretaria tècnica de la CETS del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, va presentar la Carta Europea de Turisme Sostenible, la qual representa una eina de gestió per a fer compatible el turisme amb la conservació d’espais naturals protegits.
La darrera part de la jornada es va reservar a la taula rodona “El desenvolupament del Baix Empordà com un territori sostenible: reptes i oportunitats”, moderada pel Dr. Jaume Guia. En aquest espai, els ponents i els assistents van compartir idees i impressions al voltant de la situació de la sostenibilitat al sector turístic de la comarca, incidint en la necessitat d’unir esforços entre el sector públic i el privat per avançar en aquesta direcció. Els participants a la taula van constatar que encara resta reflexió per fer i que cal complicitat, educació i sensibilització entre tots els agents implicats en el turisme. En aquest sentit, es va suggerir que, a banda de l’ajuda i la col•laboració econòmica que hi pugui haver, cal més implicació per part de l’administració, i que fan falta més jornades enfocades al sector privat, per conscienciar i donar a conèixer quines opcions hi ha pel territori. Això ajudaria les empreses a entendre les diferents actuacions a les quals es poden adherir, des de segells i distintius fins a projectes territorials de treball conjunt, relatives a la sostenibilitat i possibilitaria la celebració de fòrums de treball on posar en pràctica mesures més sostenibles.
Cal destacar que aquesta jornada s’emmarca en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals, BESOCIAL Socialment Responsable, impulsat pel Consell Comarcal del Baix Empordà amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya.