Trobada diocesana de Turisme al Far de la Guarda de Sant Sebastià de Llafranc
Aquest dimecres el conjunt del Far de la Guarda de Sant Sebastià de Llafranc va acollir la Trobada diocesana de Turisme que en aquesta ocasió ha tractat com a tema central: “La força del paisatge”.
Van intervenir el Dr. Joan Carreras i Pera, rector de Tossa de Mar i especialista en devocions i tradicions populars cristaines, el’activistas cultural palafrugellenc Lluís Molinas i Falgueras, que va presentar el tema: “El vot de vila” i el tema: “Turisme i la conservació del medi natural de la Costa Brava”, a càrrec de Ramon Moreno i Amich, catedràtic d’Ecologia de Universitat de Girona i Ponç Feliu, director del Consorci del Ter.
A l’arribada de la trentena de participants, els va saludar l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer i Puig, que es va felicitar de lloc escollit per aquesta Trobada tot evocant la figura de Josep Pla i tot fent referència en aquell espai de Sant Sebastià on s’inicia “El quadern gris”. També va desitjar una bona jornada de treball i reflexió a l’entorn d’una temàtica de permanent actualitat i especialment en zones i municipis turístics.
El Dr. Carreras, en la seva intervenció ha fet un recorregut per les fites literàries i memorialístiques de Catalunya que ha configurat moltes de les tradicions i impulsat la creació de santuaris. No va oblidar la figura de Mn. Jacint Verdaguer i de Josep Maria Capdevila i, naturalment fixant-se en le pròpia ermita sebastiana de Llafranc.
“El vot de vila” de Palagrugell, explicat per Lluís Molinas, va fer un recorregut alhora vital i personals per aquesta tradició i també resseguint la història que evoca el compromís de la vila amb complir la promesa de pujar a l’ermita cada dilluns de Pasqua, com també, encara que forma no tant nombrosa el dia del sant màrtir, el gener.
En la segona part de la Trobada, les intervencions de Ramon Moreno i Ponç Feliu, il•lustrades amb nombroses imatges van permetre visualitzar les transformacions, no sempre positives, que s’ha donat en el litoral gironí: els efectes dels ports esportius, d’accions urbanístiques, de les concentracions humanes i d’embarcacions etc. Per altra banda també van assenyalar iniciatives de recuperació com ara l’enderroc del Club Mediterrané a Cadaqués o del conjunt urbanístic de la Platera a l’Estartit. I pel que fa al Ter, es van destacar les accions portades a terme en els diferents trams, la ruta del riu i les possibilitats que ofereix a un turisme interior i de natura-
Va cloure l’acte el bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo, que va assenyalar que “el paisatge ens marca profundament, més enllà de la geografia, ens marca l’estil de vida, les costums, les tradicions, també les de religiositat popular i fins aspectes com ara la gastronomia i es va felicitar de les accions que es porten a terme per mantenir les identitats de cada paisatge, com a respecte per l’obra del Creador.
Per la seva part, el Delegat episcopal de Turisme, Mn. Jordi Reixach, va agrair la participació i aportacions dels ponents i també dels professionals que s’havien aplegat a Trobada.