Palafrugell acollirà l’exposició Neandertals a Catalunya
Els últims neandertals van poblar el sud de la península Ibèrica fa entre 35.000 i 28.000 anys. L’exposició "Neandertals a Catalunya", és una mostra que fa una revisió didàctica sobre la presència d'Homo neanderthalensis al món i més concretament a Catalunya, on recentment han aparegut fòssils que han fet replantejar la presència d’aquests homínids a les nostres terres.
L’exposició proposa als visitants nou interrogants amb l’objectiu de centrar una síntesi del coneixement actual referent als neandertals. Com hem arribat fins aquí? Qui són els neandertals? Com es van descobrir? On es troben fòssils de neandertal a Catalunya? On es localitzen jaciments neandertals a Catalunya? Què menjaven? Quines creences tenien? En quin entorn van viure? Han desaparegut del tot?
S’hi podrà veure un audiovisual que inclou comentaris, anècdotes i entrevistes a destacats investigadors i que fa un recorregut pels principals jaciments: l’Abric Romaní, les Coves de Serinyà, la Roca dels Bous i la Cova del Gegant.
El Museu d’Arqueologia de Catalunya ha complementat els elements gràfics i audiovisuals amb material de les seves col•leccions, tot mostrant la mandíbula d’un adult de la cova del gegant, repliques de restes cranials preneandertals i neandertals de Banyoles, Talteüll i Llemosí, indústria lítica de la Cova del Gegant de Sitges i indústria lítica de l’Abric Romaní de Capellades.
L’exposició està organitzada per la Universitat de Barcelona (Grup de Recerca del Quaternari-SERP, Grup de Recerca DIDPATRI) i el Museu d’Arqueologia de Catalunya, i comissariada per Josep Maria Fullola, director del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona i Francesc Xavier Hernàndez, director del Grup de Recerca DIDPATRI, de la Universitat de Barcelona, i Joan Daura i Montserrat Sanz, membres del Grup de Recerca del Quaternari (SERP).
Durant l’acte d’inauguració el catedràtic en prehistòria Dr. Josep Maria Fullola Pericot, professor que ha centrat el seu camp de recerca principalment en l’estudi de les societats caçadores recol·lectores del Paleolític i ha dedicat la seva tasca a les fases finals d’aquest període a la conca mediterrània, on ha realitzat excavacions en jaciments arqueològics i ha estat membre de diferents projectes de caràcter internacional.
El diumenge, dia 8 d’abril es farà una inauguració especial amb una activitat pensada per al públic familiar. L’exposició es complementarà amb visites i tallers per a escolars i activitats els caps de setmana.
El tema dels Neandertals també serà el fil conductor de la participació del Museu del Suro en el festival Flors i Violes al pont de l’1 de maig; tant en la decoració del pati com en les activitats programades: taller participatiu exprés, taller de creació d’eines d’època Neandertal amb el Dr. Antoni Palomo conservador de Prehistòria del Museu d’Arqueologia de Catalunya, performance Evolució Microcòsmica, amb Blanca Vélez (dansa) i Marta Sarquella (baix) i un taller participatiu de foc i tecnologia Neandertal amb Atzagaia Arqueologia i Patrimoni.
Per acabar les activitats al voltant de l’exposició es programarà dins el mes de maig una conferència del Dr. Antoni Palomo (“Neandertal, l’espècie humana controvertida”) i una excursió a un jaciment prehistòric.
Per més informació podeu contactar al telèfon 972307825 o al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..