Trobada Cap Roig d'Economia i Reptes Socials: "Perquè ningú es quedi pel camí"
El director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró, i l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, han signat el conveni de col•laboració per realitzar la segona Trobada Cap Roig d’Economia i Reptes Socials, que tindrà lloc el 12 i 13 d’aquest mes d’abril al Museu del Suro de Palafrugell. Coordinarà la trobada, com en la seva primera edició, el director general del Cercle d’Economia, Jordi Alberich.
La Segona Trobada porta per títol Perquè ningú es quedi pel camí. Guiades per la inquietud expressada en aquesta frase, les sessions de debat de les dues jornades de la Trobada buscaran les fórmules possibles sobre com aconseguir, en la transició cap a una societat més oberta, més competitiva, més connectada i més tecnològica, que es garanteixi una veritable igualtat d’oportunitats i els mínims nivells de benestar pels col•lectius més amenaçats. Els ponents debatran al voltant de qüestions fonamentals com què s’entén per una societat justa, quines fórmules existeixen per instaurar-la, i si el salari mínim i la renda bàsica universal ho són.
Per a Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària "la Caixa", la temàtica triada per a aquesta Trobada es correspon plenament amb el valor de compromís social de l’entitat, i amb la certesa que “la fórmula per construir una societat millor és intensificar aquest compromís amb els qui més ens necessiten, amb aquells membres de la societat que tenen menys oportunitats.”
L'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, ha destacat "la importància de que s'organitzin aquestes trobades a Palafrugell, fet que col·loquen el municipi dins el mapa del país com a referent gràcies a la qualitat de les ponències".
Les sessions comptaran amb experts de gran prestigi com, entre d’altres, el filòsof i periodista Josep Ramoneda, la científica i catedràtica de la Universitat Pompeu Fabra Cristina Pujades, el professor emèrit del Departament d’Economia de l’IESE Alfredo Pastor, el director acadèmic de l’Observatori dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, Àngel Castiñeira, els economistes Miquel Puig i Modest Guinjoan, l’escriptor, excorresponsal a Espanya del Financial Times, Tom Burns, la sociòloga de la Universitat de Girona Cristina Sánchez Miret i els científics Lluís Torner, director de l’Institut de Ciències Fotòniques, i la biòloga Montserrat Vendrell, del fons de ciències de la vida Alta Life Sciences.
Constarà de set sessions, dedicades a aquestes temàtiques:
• És possible una societat equitativa en un món globalitzat i en constant canvi tecnològic? (dijous 12 d’abril, 9.45 h)
• Condicions polítiques i econòmiques per anar cap a un món millor (dijous, 11.30 h)
• Estat actual dels objectius de desenvolupament sostenible a les empreses espanyoles (dijous, 12.30 h)
• Possibles instruments per anar cap a un món millor: salari mínim (dijous, 15.30 h)
• El paper del periodisme digital com a promotor de l’equitat (dijous, 18 h)
• Possibles instruments per anar cap a un món millor: renda bàsica universal (divendres 13 d’abril, 9.30 h)
• Com l’evolució de la tecnologia pot afectar el futur del treball (divendres, 12 h)
La Trobada la inauguraran, el 12 d’abril a un quart de deu, el director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró, i l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer; i la clouran, divendres 13 a dos quarts de dues, el director territorial de Catalunya de CaixaBank, Jaume Masana, i l’alcalde de Palafrugell.
Un centre de diàleg i debat
La Trobada i l’espai de Cap Roig s’obren a reflexionar i dialogar sobre les inquietuds socials, aquells reptes que té la nostra societat. I això en el marc d’una de les prioritats programàtiques del Pla Estratègic de la Fundació Bancària "la Caixa" 2016 – 2019: situar a l’entitat com a un centre de diàleg i debat. Per fer-ho possible s’han iniciat les obres per dotar l’espai d’un auditori i de sales de reunió.
La primera edició de la Trobada, que va tenir lloc l’any passat al mateix Museu del Suro de Palafrugell, va portar per títol El treball en temps de globalització i revolució tecnològica, i va situar aquestes jornades com a un punt de referència en el camp del pensament, com ja ho és a Barcelona el Palau Macaya de l’Obra Social "la Caixa". Els debats de l’any passat, i les posicions dels experts, van propiciar l’èxit de la convocatòria i el contingut d’aquesta segona edició, que s’espera que consolidi i aprofundeixi el ressò aconseguit en la primera.
Els debats de la primera edició van refermar el sentit amb què s’havia realitzat la convocatòria: les possibilitats de millora per a la nostra societat són molt grans i engrescadores, però si les dinàmiques de globalització i de revolució tecnològica no són conduïdes amb encert, bona part de les nostres societats occidentals pot veure molt malmès el seu benestar. Aquesta inquietud, i la voluntat d’aprofundir en els instruments i les polítiques per garantir la igualtat d’oportunitats i els mínims nivells de benestar als col•lectius amenaçats, orienta la segona edició de la Trobada.