El Defensor del Ciutadà de Palafrugell participa al Congrés Internacional de Defensors Locals
El Defensor del Ciutadà de Palafrugell, Bertrand Hallé, va participar al Congrés Internacional de Defensors Locals que va tenir lloc a la ciutat de Girona. En aquesta trobada, després de compartir reflexions, coneixements i experiències al voltant dels continguts proposats al Congrés, tots els Defensors van fer constar la següent:
DECLARACIÓ
Reconeixent i fent nostre el compromís de promoure totes les propostes i continguts de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat - Saint Denis, de 18 de maig de 2000, en relació al valor i al paper determinant que avui tenen les ciutats en la garantia del projecte de vida i de benestar de les persones fonamentat en el respecte dels seus drets.
Recordant que els Drets Humans són universals, indivisibles i interdependents, que tots els poders públics són responsables de la seva garantia i que el seu reconeixement i els mecanismes d’aplicació i protecció són encara insuficients, especialment aquells que es vinculen als drets socials, econòmics i culturals.
Reconeixent que la Declaració Universal de Drets Humans, la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i la resta de mecanismes i normatives internacionals de protecció dels drets de les persones, tenen en els habitants de les ciutats l’expressió més propera i directa.
Convençuts que la bona administració de les ciutats exigeix el respecte i la garantia dels Drets Humans per a tots els habitants sense exclusió a fi de promoure els valors de cohesió social i de protecció dels més vulnerables.
I defensors dels valors que promouen la dignitat de l’ésser humà, la democràcia local i el dret a una existència que permeti millorar el benestar i la qualitat de vida de la persona, de comú acord i com a defensors locals assumim els següents compromisos que sorgeixen del nostre propi lema del congrés: pensem globalment, defensem localment.
I.- LA REALITAT DELS NOSTRES POBLES I CIUTATS. EL NOSTRE CONTEXT
Els municipis són l’administració pública més propera a la ciutadania, i l’àmbit on essencialment es viuen els problemes, les esperances, els fracassos i la recerca de solucions per a la convivència social. També són els primers que constaten els efectes que té en la ciutadania la greu crisi social i de valors democràtics. És des d’aquesta proximitat que gestionen i cerquen alternatives efectives per atenuar els efectes de la crisi entre la ciutadania i, especialment, la més vulnerable.
En un context de desafecció institucional de la ciutadania i de creixents dificultats de resposta per part de les administracions, considerem imprescindible recuperar i renovar un nou contracte social que pugui reconciliar les nostres societats amb els valors de la igualtat, l’equitat, l’ètica i la democràcia. I en el procés per aconseguir aquest objectiu, reivindiquem el paper resilient de les defensories com una de les institucions bàsiques per a promoure els drets que s’han vulnerat, amb la voluntat de fer que els nostres pobles i ciutats esdevinguin un espai de respecte i compliment de tots els drets inherents a la dignitat humana.
Som conscients de l’augment de les desigualtats al món i del repte que suposa poder actuar proactivament per rebaixar i reduir el seu impacte; també de la important retallada dels drets socials que la crisi provoca a moltes de les nostres societats i que pateixen especialment les persones més vulnerables. Des de l’evidència que totes aquestes desigualtats vulneren l’esperit, els valors i els continguts de tot el nostre marc jurídic i del paper de control i supervisió que assumim les defensories locals, afirmem que treballem per aconseguir que els nostres pobles i ciutats esdevinguin un espai de respecte i compliment efectiu de tots aquests drets.
II. LES DEFENSORIES LOCALS: QUÈ SOM. EL NOSTRE PAPER
Les funcions de les defensories locals són:
- Supervisar l’activitat de l’administració, mediant entre la ciutadania i l’administració
municipal amb resiliència.
- Formular recomanacions que puguin resoldre les queixes i millorar la qualitat dels
serveis públics en l'àmbit de les seves competències.
- Promoure, informar i orientar la ciutadania sobre els seus drets, deures i interessos.
La defensoria local és una institució independent, útil per garantir la defensa i protecció dels drets de les persones en les seves relacions amb les administracions locals i els organismes que en depenen dins d’un marc de col·laboració i responsabilitat cívica.
La defensoria local, com a reforç de la qualitat democràtica dels ajuntaments, és una institució necessària per a promoure els Drets Humans, el bon govern, la transparència i la bona administració des de la proximitat.
En aquest sentit, fem una crida a implantar la institució de la defensoria local com un mecanisme bàsic de democràcia i de participació a la ciutat, d’acord amb unes condicions indispensables per garantir el prestigi, l’eficàcia i la legitimitat de les persones que n’ostenten la representació i que són:
1.- Mandat democràtic.
2.- Independència, objectivitat i equitat.
3.- Mitjans suficients.
4.- Lleialtat institucional i respecte al seu propi àmbit de competències en
l'exercici de les seves funcions.
Entenem la defensoria local com:
- una institució fonamental del sistema democràtic.
- un vincle d'unió entre l’administració i les necessitats d’una ciutadania diversa, que millori els serveis i la qualitat de vida de les persones.
- una institució que afavoreixi el diàleg, el consens i sigui promotora de decisions des de l’equitat, factors que són sinònims de qualitat democràtica.
En aquest sentit és necessari portar a terme processos de participació que afavoreixin la implicació de les entitats i de la ciutadania.
La posició estratègica de les defensories locals ha d’afavorir que les polítiques de benestar social donin la major cobertura possible a les necessitats de les persones des d’un respecte exigent als seus drets econòmics, socials i culturals així com als nous drets emergents. Tanmateix ha de facilitar la presa de decisions i l’adopció de propostes concretes per a la defensa dels drets fonamentals en l’àmbit
local.
III. EL MARC LEGAL: UNA NECESSITAT IMPERATIVA
Considerem que en les administracions municipals del segle XXI és fonamental implantar la institució de la defensoria local, en coherència amb el principi de subsidiarietat i per donar resposta i garanties a la ciutadania en les queixes, reclamacions i suggeriments a l’administració.
Pensem que és necessari evitar la judicialització de les desavinences o conflictes entre administració i ciutadania, sempre que sigui possible, assumint la responsabilitat de corregir els propis errors, disfuncions o equivocacions, quan són identificats pels ombudsman, per facilitar la vida de les persones.
Per exercir plenament les seves funcions, la defensoria local necessita disposar d’un marc legal clar i explícit que defineixi les funcions de la institució, la capacitat d’actuació i que li garanteixi els recursos necessaris per al seu funcionament.
Des d’aquest plantejament demanem als responsables polítics i legislatius, un compromís ferm per a la millora del marc legal de la institució per tal de promoure el seu desenvolupament i generalització.
IV- COOPERAR GLOBALMENT POT TENIR IMPACTE LOCALMENT:
COMPROMISOS POST-CONGRÉS
La convocatòria i celebració d’aquest Congrés internacional de defensors locals ens ha permès establir vincles més directes entre les defensories, intercanviar informació, conèixer realitats diverses i les propostes d’actuacions i accions que desenvolupen les defensories ajustades a aquesta mateixa diversitat. També (ens) ha permès constatar com aquest marc de cooperació global, entre les defensories locals de territoris i realitats diverses, pot tenir impactes locals concrets en cadascun dels nostres pobles i
ciutats.
Creiem que tot aquest treball conjunt (ens) hauria de permetre aconseguir un major suport institucional per part de les administracions que faciliti a les defensories (poder) assolir una millor capacitat de protecció i defensa dels Drets Humans, promocionar la implantació i extensió de la institució als municipis que encara no l’han creat i donar major visibilitat pública a la seva tasca.
I amb la intenció de mantenir la continuïtat de la tasca que aquests dies hem començat a Girona concretem els següents compromisos:
1.- Impulsar la xarxa de defensors locals. Amb aquest objectiu proposem crear un grup de treball internacional de defensories locals amb l’encàrrec d’elaborar una proposta de model de xarxa i de funcionament efectiu.
2.- Instar a l’Institut Internacional de l’Ombudsman (IOI), a la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman (FIO) i a l’Institut Europeo de l’Ombudsman (IEO) la reactivació i promoció de l’espai propi de les defensories locals. Amb aquest objectiu deleguem a aquest mateix grup de treball per que assumeixin la representació i interlocució dels defensors locals davant d’aquestes organitzacions
3.- Perquè tot el que ha significat –i significa– fins avui mateix la Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat sigui per les defensories un instrument útil i un eix bàsic, fonament i marc d’aplicació, extensió i compliment dels Drets Humans
cal treballar per l’evolució, revisió i actualització dels seus continguts de forma que s’adeqüi a la realitat social actual de les ciutats, a les noves realitats i desafiaments dels drets emergents amb una visió global i universal del que ha de ser el reconeixement dels drets.
En aquesta direcció també proposem mantenir el contacte amb les diverses entitats i institucions que treballen actualment amb aquest objectiu, com són, la Xarxa Mundial de Ciutats i Governs Locals i Regionals i, especialment la Comissió d’Inclusió Social, Democràcia Participativa i Drets Humans.
4.- I amb l’objectiu també de mantenir aquestes línies de contacte, intercanvi,
creixement i treball entre les defensories locals ens manifestem disposats a col·laborar i a participar en futures convocatòries que donin continuïtat a aquest Congrés Internacional de Defensors Locals a fi i efecte de mantenir vigent el nostre compromís amb la ciutadania i la institució:
Drets Humans
pensem globalment, defensem localment
Derechos Humanos
pensamos globalmente, defendemos localmente
Human Rights
think globally, defend locally
Droits de l’Homme
pensons globalement, défendons localement