L’ICSURO entrega el 1r Premi d’Emprenedoria amb suro a un fabricant de materials sostenibles per a la construcció
El passat divendres es va lliurar el Premi Emprenedoria- Idea de Negoci amb suro a l’auditori Josep Irla de la Delegació del Govern de la Generalitat a Girona que organitza l’Institut Català del Suro en el marc del seu 25è aniversari.
Al concurs “Busquem *Suber Emprenedors” (*suber: del llatí, suro) s’hi han presentat 17 propostes que s’han mostrat durant l’acte: solucions constructives sostenibles, objectes de decoració amb elements de suro reciclat, utensilis exclusius per a xefs innovadors, joguines educatives fetes amb suro de proximitat, mobiliari urbà i de la llar, elements nàutics que s’integren amb l’entorn i aplicacions pel mòbil, entre d’altres.
“L’objectiu principal d’aquests Premis, segons declaracions del director de l’Institut Català del Suro, Albert Hereu, és motivar la creació d’empreses i la innovació al sector surer i aquests emprenedors que s’han presentat al concurs en són un bon exemple. Realment hem quedat sorpresos de la bona acollida del concurs i estem estudiant instaurar-lo de forma bianual”.
L’obertura de l’acte de lliurament d’aquests premis ha anat a càrrec d’Eudald Casadessús, Delegat del Govern de la Generalitat a Girona, el qual ha destacat la importància del sector surer català fortament arrelat a les comarques de Girona, sector exportador i inquiet i clar exemple d’economia circular. Ha encoratjat el sector a seguir treballant sota uns estrictes criteris de qualitat per ser present als millors mercats internacionals.
Seguidament, el jurat format per representants del sector surer nacional i internacional i experts en emprenedoria i innovació, ha fet una valoració de la seva implicació al concurs. Així, Ferran Rodero, delegat d’ACC1Ó a Girona, ha donat una perspectiva vinculada a l’emprenedoria al sector surer català on ha animat al sector a innovar per continuar essent líders mundials amb un gran potencial per a les noves aplicacions del suro; tot seguit, Jaume Sió, subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària s’ha centrat concretament en el cas de la innovació en el sector alimentari, i ha afirmat que el sector surer cal que busqui sinèrgies amb el sector vitivinícola i altres clústers alimentaris per crear treball en xarxa arreu. Al seu torn, Joan J. Puig, president de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya, ha exposat la situació actual del sector surer català, tot i la reducció i concentració evident del nombre d’empreses, la facturació en el darrers ha augmentat, i les inversions en tecnologia i maquinària han estat substancials. Afirma que cal innovar i estudiar noves vies de negoci que valoritzin el subproducte de suro. Innovar és clau per diferenciar-se de la competència i el centre tecnològic del suro ha de donar suport i treballar per la internacionalització del sector. Des d’una perspectiva més acadèmica, Laura Vall-llosera, directora de la Càtedra FPdGi Joves Emprenedors de la UdG, ha destacat un dels principals objectius d’aquest concurs que és el de promoure tota la cadena de valor del sector surer català des del bosc fins al producte final, demanant la implicació de tots els agents perquè aquests projectes presentats siguin productes i serveis reals. El president de la Confederació Europea del suro, Enric Vigas, ha exaltat l’ICSuro com un centre de referència mundial en suro afirmant que cal potenciar aquesta línia de noves aplicacions i innovació. Tots els integrants del jurat han felicitat a l’ICSuro per la iniciativa i als participants al concurs per les seves propostes.
Després d’una presentació de totes les propostes del concurs, s’ha procedit al lliurament del guardó accèssit a VIKORK a l’emprenedor Victor Artega per la creació d’un llevataps amb cos de suro, la valoració que n’ha fet el jurat ha estat per la qualitat del suro utilitzat en aquest cas, de suro català i per ser un element vinculat al sector vitivinícola. I, finalment el Premi d’Emprenedoria- Idea de Negoci amb suro ha estat per KLIU SOLUTIONS a l’emprenedor Jorge Fernández per un material sostenible per a la construcció, en la que el jurat ha avaluat positivament la viabilitat tècnica, econòmica i comercial del projecte, l’impacte qualitatiu en el suro català no taponable directament dels boscos o de subproducte, la incidència en la creació de llocs de treball i inquietud constant en l’evolució tècnica del producte.
Montserrat Barniol, directora general de Forests, ha estat l’encarregada d’entregar el premi al guanyador consistent en una peça creada per a l’ocasió amb diferents textures de suro de l’estudi de disseny OIKO i un xec per import de 2.000 euros en concepte de subvenció per a l’impuls de l’activitat realitzada, 10 hores de mentoring a càrrec de la Càtedra FPdGi Joves Emprenedors de la UdG, 20 hores d’assistència tècnica per part del laboratori de l’ICSuro, el Cork Center, per fer l’acompanyament tècnic necessari del nou projecte i recolzament en la difusió i comunicació de la idea de negoci o projecte.
Per finalitzar, la directora general de Forests ha fet la cloenda de l’acte agraint a tots els participants l’esforç, satisfeta pel nombre de propostes i la qualitat. Ha destacat que aquests premis han servit per descobrir nous usos del material i això ha d’ajudar a rentabilitzar l’explotació de les suredes catalanes. I l’aposta del departament d’Agricultura pel sector surer català i la voluntat de que aquests premis tinguin continuïtat.
Tot seguit, s’ha habilitat un espai networking a la sala annexa a l’auditori on els diferents concursants als premis han mostrat els seus productes o idees amb suro als assistents.
Aquest premi compta amb la participació i recolzament de les següents institucions: Generalitat de Catalunya (Departament d’Empresa i Coneixement i Departament d’Agricultura), ACC1Ó, Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), Confederació Europea del Suro (CELIÈGE), Càtedra FPdGi Joves Emprenedors de la Universitat de Girona i Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (Ajuntament de Palafrugell).