Cellers de la DO Empordà taparan els seus vins amb taps elaborats amb suro de les seves finques
"Taps de finca", aquest és el nom de l’ambiciosa iniciativa que acaben de posar en marxa l’Institut Català del Suro i el Consell Regulador de la DO Empordà. Una acció conjunta que pretén posar en valor la confluència singular del suro i de la vinya en un mateix territori: l’Empordà. Les dues institucions acaben de crear la marca ‘Taps de finca’, que identificarà els taps de proximitat elaborats amb suro extret d’alzines sureres ubicades als mateixos cellers empordanesos o a explotacions properes.
Garantir la traçabilitat
El suro extret s’haurà de triar i preparar abans de transformar-lo en taps de suro.
Aquests taps seran elaborats per empreses de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), seguint el mateix criteri de proximitat i garantia de qualitat.
L’Institut Català del Suro ha dissenyat un sistema de traçabilitat que garanteix que els cellers participants utilitzaran suro de la seva àrea de proximitat. El control de l’origen del producte es mantindrà durant tot el procés, des de l’extracció i la preparació, passant pel seu pas per fàbrica i fins el lliurament final al celler participant en la iniciativa.
El projecte que vol tenir continuïtat en el temps s’anirà desenvolupant progressivament. Una dotzena de cellers han confirmat la seva participació en el programa tot i que inicialment només dos d’aquests cellers compleixen ara mateix amb tots els requisits necessaris per començar a embotellar els seus vins amb els ‘Taps de finca’. En aquest sentit, cal recordar que el suro català necessita com a mínim 14 anys per assolir el gruix necessari -uns 20 centímetres- per ser usat per elaborar taps. A diferència d’altres zones productores com Extremadura, Andalusia o Portugal on el creixement és més ràpid -amb 9 anys de mitjana és suficient-, a Catalunya aquest procés és més lent. Però justament aquest alentiment li confereix una major densitat al suro i, en conseqüència, millora la seva qualitat per fer-ne taps.
Precisament, els cellers empordanesos participants usaran especialment els "Taps de finca" per tapar els seus millors vins. Una marca que els hi aportarà un valor afegit amb un significat de producte de qualitat, proper i sostenible.
La creació de la marca té per objectiu posar en valor el suro autòcton, contribuir a la seva recuperació i afavorir la gestió dels boscos d’alzina surera de l’Empordà. El programa, que es fa realitat gràcies al vincle entre els sectors surer i vitivinícola català, contribuirà a la conservació mediambiental i paisatgística del territori perquè en puguin gaudir les generacions presents i futures. L’alzina surera representa prop del 45% de la superfície arbrada al Baix Empordà i un 25% a l’Alt Empordà. I les comarques gironines concentren el 80% de les hectàrees de sureda de Catalunya i el major nombre d’arbres d’alzina surera de tot Espanya.
Institut Català del Suro
L’Institut Català del Suro (ICSuro) és un consorci públic, creat per Decret de Presidència l’any 1991 format pels Departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (qui ostenta la presidència a través del Conseller), el Departament d’Empresa i Ocupació, així com, AECORK (Associació d’Empresaris Surers de Catalunya), el Consorci Forestal de Catalunya, la Cambra de Comerç de Girona, els Ajuntaments de Palafrugell i Cassà de la Selva, la Universitat de Girona, la Xarxa Europea de Territoris Surers i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.
Des de la seva creació, l’ICSuro ha estat un instrument dinamitzador de la indústria surera amb l’objectiu de desenvolupar i promocionar un sector molt arrelat a les nostres comarques, basant-se en el foment de la qualitat i el control, la formació i la innovació, que l’han consolidat al llarg dels mercats vitivinícoles nacionals i internacionals més importants. El laboratori Cork Center neix l’any 2001 i s’ha convertit en un centre de referència a nivell internacional en la prestació de serveis a la indústria surera, vitivinícola i alimentària comptant amb les tecnologies analítiques
d’última generació.
Consell Regulador DO Empordà
L'aprovació per part del Ministerio de Agricultura l'any 1975 de la Denominació d'Origen Empordà-Costa Brava per als vins empordanesos (Ordre de 19 de maig de 1975, publicada al BOE núm. 153, de 27 de juny) va representar el reconeixement oficial que aquests vins han assolit, després de molts anys, uns nivells de prestigi i de qualitat suficients per a competir en el mercat amb vins d'altres procedències.
Aquesta era una vella aspiració dels viticultors de la comarca que varen iniciar la tramitació de la DO a inicis dels anys 60. Fou decisiva per a l'obtenció d'aquesta situació legal la ferma voluntat d'elaboradors i envasadors.
El Consell Regulador vetlla pel compliment del Reglament, controlant tot el procés de producció i elaboració dels vins amb DO Empordà per tal de garantir-ne l'origen i la qualitat. També promou estudis tècnics posant especial èmfasi en estimular la producció de vins de qualitat. Paral·lelament realitza accions de promoció dels vins de la Denominació d'Origen de considerable ressò i vetlla per la presència dels vins empordanesos en innombrables manifestacions turístiques, gastronòmiques i culturals.