Calella de Palafrugell viu una jornada històrica, celebrant la 50ena edició de la Cantada d’Havaneres
Jornada històrica la que es va viure ahir a Palafrugell, en motiu de la celebració de la 50a Cantada d’Havaneres, enguany amb més de 40.000 persones que van omplir de gom a gom el nucli de Calella de Palafrugell.
Aquest any, hi van prendre part els grups Port Bo (Palafrugell), Bergantí (Malgrat de Mar), Peix Fregit (Palafrugell) i, finalment, es va comptar amb la presència de Sílvia Pérez Cruz. L'esdeveniment es va iniciar a les 22.30h amb les actuacions dels 4 grups participants, que van interpretar les cançons més conegudes i tradicionals, de manera que servien per donar el tret de sortida a la temporada d'estiu.
Un dels al·licients de la Cantada va ser l’estrena sobre l’escenari de l’havanera El salanc de Calella, amb música de Josep Bastons i lletra de Carles Casanovas, que ha estat una creació especial per tal de commemorar aquests 50 anys. També cal destacar la interpretació de l’artista Sílvia Pérez Cruz, que va brillar amb llum pròpia dalt de l’escenari del Port Bo.
Com és habitual, la vetllada va finalitzar amb La bella Lola i El meu avi, amb la presència sobre l'escenari del mestre Josep Bastons i de tots els grups. Anteriorment, triades expressament per a l’ocasió, es van cantar les havaneres més populars i que s’havien escoltat més vegades a Calella durant aquests 50 anys. I un cop finalitzada la Cantada, també com ja és tradicional, els grups van oferir concerts de proximitat a les tavernes de Calella de Palafrugell, per fer viure de prop l’autèntic cant de taverna.
Una de les novetats d’enguany, un bus llançadora que unia el nucli de Palafrugell amb el de Calella, va suposar un gran èxit de participació, ja que al llarg de la jornada els van utilitzar més de 900 persones. D’aquesta manera, es millorava la mobilitat entre els dos nuclis per tal de fer arribar la gent als diferents espais habilitats per seguir la Cantada.
Al passeig del Canadell i al carrer de Francesc Estrabau durant la tarda/nit de dissabte, es va instal·lar un Mercat d’artesans, mentre la música va ser present a la platja del Canadell,a les 20h amb Els Cremats i a Port Pelegrí, a les 20.30h, amb Judit Nedderman.
La Cantada va ser, un cop més, retransmesa en directe en pantalla gegant a la platja del Canadell, al Port Pelegrí, a la platja de Llafranc i a plaça Nova de Palafrugell i aquest any, com a novetat, s’hi afegien les de Puigcerdà, Sant Feliu de Llobregat, Tortosa i Lleida, que també van voler formar part dels actes d’una diada tant especial.
D’aquesta manera es consolida la Cantada com l’esdeveniment més conegut i amb més difusió de Palafrugell. Aquest acte, que té els seus orígens l’any 1966 amb una trobada de cantaires a la taverna de Can Batlle, va tenir ja des de l’inici un gran èxit i això va obligar als organitzadors a repetir l’acte a la platja d’en Calau (Calella). A partir de l’any 1969, l’Associació d’Amics de Calella, organitzadora de la Cantada en aquell moment, va decidir traslladar-la a la plaça del Port Bo, on es celebra actualment sota l’organització de l’Institut de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Palafrugell. Durant els propers mesos seguiran els actes i les commemoracions per tal de celebrar aquest aniversari.
Foto: Paperfilm.