L’ONCOSWIM recapta 5.128 euros per a la investigació del càncer de mama triple negatiu
La Fundació Oncolliga Girona ha aconseguit recaptar 5.128 euros per a la investigació sobre el càncer amb la primera edició de l’Oncoswim, una travessia solidària de 30 km en aigües obertes organitzada amb la col·laboració del CN Radikal Swim. Un total de cinc equips de quatre nedadors s’han sumat a aquest exigent repte i han nedat avui els 30 km que separen l’Estartit de la platja de Port Bo, a Calella de Palafrugell, passant per les Illes Medes i les Illes Formigues. A més, una trentena de nedadors s’han sumat a la versió més popular d’aquesta iniciativa solidària, la mini-Oncoswim, nedant des de la platja de Llafranc fins a la de Port Bo (1,5 km), on els esperava un nombrós públic.
La jornada s’ha desenvolupat sense incidències. Els equips han sortit de l’Estartit de manera esgraonada a partir de les 6.45 h. del matí, en intervals de mitja hora. L’últim equip que ha pres la sortida, Bros Alemany, ha estat el primer a arribar a la platja de Port Bo, a les les 5 de la tarda, després de 7 hores de travessia. La resta d’equips (Sepiones Radikal, Radikal Ladies, Aigües Obertes CN Vic-ETB i Recobru’s Team) han anat arribant de manera esgraonada fins a les 6 de la tarda. Alguns equips han fet la travesa en la seva totalitat, és a dir els 30 km, mentre que d’altres s’han anat rellevant.
Els integrants de l’equip Bros Alemany han recorregut els darrers metres acompanyats pels participants en la mini-Oncoswim, que s’han llençat a l’aigua enmig d’un ambient molt festiu. A l’arribada s’ha ofert a tots els participants beguda, un entrepà de botifarra i una samarreta commemorativa.
Els organitzadors s’han mostrat avui molt satisfets d’haver quedat tant a prop d’assolir el repte solidari que s’havien marcat en posar en marxa aquesta iniciativa: recollir un mínim de 6.000 euros per ajudar a finançar un projecte d’investigació sobre el càncer de mama triple negatiu desenvolupat pel Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, en estreta col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO).
L’objectiu d’aquest estudi, que té un pressupost total de 20.000 euros, és trobar nous tractaments per a pacients amb càncer de mama triple negatiu, un subtipus de càncer molt agressiu que afecta sobretot dones joves. Després d’una primera fase preclínica, l’equip investigador, dirigit per les doctores Teresa Puig i Gemma Viñas, vol tirar endavant ara un estudi clínic seleccionant mostres de pacients amb càncer de mama triple negatiu diagnosticades a Girona per analitzar si expressen diferents biomarcadors (proteïnes) que puguin ser possibles dianes de nous tractaments basats en el te verd o els seus derivats que permetin desenvolupar nous medicaments per aquest subtipus de càncer.