El Consell Comarcal del Baix Empordà i la Fundació Bancària ”la Caixa” s’alien per fomentar la inserció i la integració al món laboral de persones amb discapacitat psíquica
El Consell Comarcal del Baix Empordà i la Fundació "La Caixa" han presentat als Jardins de Cap Roig el conveni de col·laboració que té com a objectiu fomentar la integració laboral de persones en risc d’exclusió. Ambdues institucions compartiran coneixement i experiència en el camp social i mediambiental.
Aquest acord permetrà que un total de vuit jardiners, quatre dels quals amb discapacitat psíquica i adscrits al Centre Ocupacional i Especial de Treball Tramuntana, treballin en el manteniment d’aquest espai natural tan singular de la Mediterrània. Un lloc que atresora prop d’un miler d’espècies botàniques procedents d’arreu del món.
Els treballs consistiran bàsicament en la neteja de l’espai natural, el control de plagues, el manteniment dels parterres i camins, i la poda i la plantació de les 17 hectàrees que conformen els Jardins de Cap Roig.
Una mica d’història dels jardins
Tot va començar l’any 1927, quan el coronel rus Nicolai Woevodsky, amant del dibuix i l’arquitectura, i l’aristòcrata anglesa Dorothy Webster, decoradora, afeccionada a l’arqueologia i a la jardineria, van cercar a la Costa Brava un lloc per viure i construir el seu somni.
Després d’anys d’esforç i treball van aconseguir crear aquest espai singular on regnen la natura i la calma. La parella descansa, com desitjava, en un dels indrets més bells d’aquest paratge. El castell i els seus jardins són avui el seu llegat.
L’any 1969, Woevodsky va cedir tot el conjunt a canvi que es garantís la conservació del patrimoni paisatgístic i arquitectònic. El seu ideari continua vigent avui gràcies al relleu assumit per l’Obra Social ”la Caixa”, que ha apostat decididament per preservar aquest lloc. Tant el parc d’escultures, amb obres de grans mestres contemporanis, com el Festival de Cap Roig, que reuneix grans noms de l’escena internacional, fan d’aquest marc idíl·lic un referent paisatgístic i turístic de la Costa Brava.
Un sòlid compromís amb les persones i eI medi ambient
L’Obra Social ”la Caixa” reforça amb aquesta aliança el seu compromís amb la societat i amb el progrés de les persones de la demarcació de Girona. El foment de l’ocupació, la lluita contra l’exclusió social i la conservació del medi ambient són línies d’actuació prioritàries de l’Obra Social ”la Caixa” a la demarcació de Girona.
Les prop de 800 persones en risc d’exclusió que treballen en el programa d’inserció social i millora dels espais naturals des que es va iniciar el programa el 2006 en són un exemple ben clar. En aquest sentit també cal destacar la tasca que duu a terme el programa Incorpora, dirigit a fomentar la contractació de col·lectius vulnerables, com ara persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, joves en risc o situació d’exclusió i víctimes de violència de gènere. Des que es va iniciar el programa el 2006, a la demarcació s’han inserit laboralment 5.102 persones.
El Centre Ocupacional i Especial de Treball Tramuntana, adscrit al Consell Comarcal del Baix Empordà, duu a terme diferents serveis a la comarca, com ara el manteniment i la conservació de jardineria, la producció de plantes ornamentals per a entitats públiques i privades, i la senyalització horitzontal i vertical viària, entre altres serveis.