L’Ajuntament de Palafrugell atorga els Diplomes de Mèrit Ciutadà al Cine Club Garbí i als establiments Sabateria Cama i Esparteria i Cistelleria Blanch
L’Ajuntament de Palafrugell va fer entrega, en un acte públic que va tenir lloc a la sala de plens, del Diploma al Mèrit Ciutadà als establiments Sabateria Cama i Esparteria i Cistelleria Blanch, com a reconeixement de la seva trajectòria, en ambdós casos més que centenària; i també a l’entitat Cine Club Garbí per la seva contribució a l’oferta cultural del municipi.
La Sabateria Cama, amb 150 anys d’història, va iniciar una nova etapa quan l’any 2010, amb la jubilació dels seus responsables, l’establiment va passar a mans de Joan Cama, que suposava la cinquena generació sabatera de la família. Juntament amb la seva dona, l’Olga Figa, van treballar, amb ànims renovats, per seguir amb la venda com van fer el seus antecessors i amb ganes de conservar la tradició que va iniciar el seu rebesavi fa 150 anys. Il·lusionats amb el futur, aquesta primavera van ampliar el negoci amb l'obertura d'una botiga a Torroella de Montgrí.
Per aquesta història escrita amb èxit amb professionalitat, i per saber combinar la tradició d’un ofici amb la modernitat, saber adaptar-se als nous temps i ser un model a seguir a nivell comercial, el consistori va decidir atorgar la concessió d’aquest Diploma.
L’establiment Esparteria i Cistelleria Blanch va néixer l’any 1915. Fou amb les ganes d’obrir-se camí de l’Enric Blanch i la seva dona, la Cristina Albertí, que tots dos van el van tirar endavant malgrat les penúries i les dificultats de l’època. Unes dificultats que es van incrementar durant la Guerra, on pràcticament la botiga va estar a punt de desaparèixer.
Actualment, Can Blanch continua sent un referent del comerç tradicional a la vila. Situat al carrer dels Valls, l’establiment és una mostra del que representa el comerç de Palafrugell.
Per tot això, i per tot el que representa mantenir un negoci obert a través de diverses generacions, l’ajuntament va considerar que el centenari d’aquest establiment mereixia el mèrit de comptar amb reconeixement institucional.
El Cine Club Garbí, és una entitat cultural que va néixer l'any 1989, quan un grup de gent de Palafrugell va decidir unir-se per promoure activitats cinematogràfiques a la vila. Durant una primer etapa de 4 anys (de 1989 a 1993), van organitzar fins a 45 sessions al desaparegut Cinema Garbí, com a complement a la programació comercial que s'oferia en aquella sala. Però el tancament del cinema, el gener de 1994, va fer que també s'acabessin (de forma temporal) les activitats de l'associació.
Amb l'obertura del Teatre Municipal, però, va sorgir la possibilitat de tornar a oferir cinema. Durant tots aquests anys, a partir de gener de l’any 2000, s'han programat més d’un miler de pel•lícules, projectades en més de 3.000 sessions, i s'han organitzat diverses activitats complementàries, com ara presentacions de pel•lícules, llibres i concerts, exposicions i col•laboracions amb diverses entitats locals. L’entitat col•labora també amb l’Ajuntament amb l’actualització dels nous equipament de projecció cinematogràfica.
El Reglament d’honors, distincions i protocol de l’Ajuntament de Palafrugell preveu l’atorgament del Diploma al Mèrit Ciutadà a persones, entitats, confederacions, agrupacions, institucions, empreses, comerços, etc, que mereixin la gratitud de Palafrugell per a activitats destacades en el camp cívic, cultural, esportiu, comercial o d’altres, que donin prestigi a la vila de Palafrugell.
Anteriorment, s’havia fet entrega del Diploma al Mèrit Ciutadà a l’activista cultural Lluís Molinas, al Centre Fraternal i a la fleca Can Baldiri.