El tap de suro és el millor tapament pels vins i caves: Qualitat, funcionalitat i sostenibilitat
El Museu del Suro va acollir la jornada tècnica “El tap de suro i la seva interacció amb el vi i el cava” organitzada per l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya AECORK, en el marc del projecte SUBERVIN. A l’inici de la jornada s’ha guardat un minut de silenci com a mostra de condol per les víctimes de l’accident de l’avió de Germanwings.
En la jornada hi han participat representants de diverses institucions internacionals amb ponències relacionades amb l’aportació qualitativa i funcional del tap de suro com a tapament pel vi i el cava. La benvinguda i presentació de la jornada ha anat a càrrec de Joan J. Puig, president d’AECORK, i Sergi De Lamo director general de VITEC, entitat que lidera el projecte SUBERVIN.
Albert Hereu, director de l’ICSURO, ha estat l’encarregat d’encetar la jornada, explicant el cicle de vida del suro i de la petjada de carboni d’aquest material. Hereu ha deixat palès que el tap de suro contribueix a pal·liar el canvi climàtic i que els taps de suro tenen una petjada de CO2 negativa, és a dir, que absorbeixen més CO2 del que emeten en la seva fabricació. Per tant, les bodegues que utilitzin taps de suro per tapar els seus vins o caves contribueixen de forma significativa a lluitar contra el canvi climàtic.
A continuació, Paulo Lopes, cap del departament de I+D+i de l’empresa Amorim, ha parlat sobre la transferència d’oxigen en el vi que possibilita el tap de suro per les seves propietats inherents comparant-lo amb els tapaments alternatius (rosca i plàstic). Com a conclusió, podem extreure que el tap de suro possibilitat l’envelliment adequat del vi en l’ampolla gràcies a la transmissió d’oxigen de manera òptima.