Joan Vilà Vilar, Premi Bonaplata 2014 per la seva col·laboració amb el Museu del Suro de Palafrugell
El passat 16 de desembre es va celebrar l’acte de lliurament dels Premis Bonaplata per la valoració del Patrimoni Industrial Tècnic i Científic 2014 a l’Auditori Pompeu Fabra de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, a Barcelona. Aquest premi reconeix en diferents modalitats l’interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya; amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial, testimoni de la nostra història.
El Premi Bonaplata a la Col·laboració amb el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i el Sistema Territorial es va atorgar a l’industrial surer Joan Vilà i Vilar, pel seu constant treball d’ajut, suport i col·laboració desinteressada en múltiples i diferents activitats de recerca i difusió, així com per les nombroses donacions d’objectes al Museu del Suro de Palafrugell, d’acord amb el veredicte del jurat format pels membres de la comissió de directors del Sistema Territorial del mNACTEC. Joan Vilà, antic copropietari, conjuntament amb el seu germà Conrado, de l’empresa Conrado Vilar SA de Sant Antoni de Calonge, concentra l’experiència de tres generacions d’una família dedicada completament a la indústria surera. El seu avi va fundar la fàbrica que, a la dècada de 1940, va evolucionar cap a la fabricació taps i tota mena d’especialitats. En aquest moment començaren la compra de suro directe a peu d’arbre, cosa que requereix un gran coneixement, en el que destaca Joan Vilà. La seva experiència l’ha convertit en un testimoni directe de totes les vicissituds viscudes per la indústria surera a la península durant el darrer terç del segle XX. És un gran coneixedor de tot el procés industrial, des de la detecció de qualitats i valoració de la matèria primera fins la distribució del producte elaborat arreu del món, passant per la transformació.
Ha estat col·laborador i assessor del Museu del Suro des de la inauguració de la seva primera sala d’exposició permanent l’any 1991.
La seva aportació ha estat tant material, amb la donació continuada de tot mena d’objectes i maquinària, com immaterial, compartint el seu vast coneixement i experiència, alimentant el procés de creixement del museu en els més de vint anys de dedicació monogràfica al suro. La seva darrera aportació és la participació en el programa de recuperació de la memòria “Les veus del suro” en el que explica la seva trajectòria professional.
Foto:AMTAIC