El web de L’Ajuntament de Palafrugell distingit per la seva qualitat i transparència
Els webs de 9 ajuntaments gironins, entre ells, el de Palafrugell, juntament amb 68 més d’arreu de Catalunya, han estat distingits per la seva qualitat i la transparència de la comunicació pública local en un acte celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona, que ha estat organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Generalitat de Catalunya.
Dels municipis gironins, Blanes, Celrà, Llagostera, Palafrugell i Riudellots de la Selva han rebut el segell Infoparticipa, i els de Llançà, Lloret de Mar, Ribes de Freser i Torroella de Montgrí han rebut un reconeixement pel gran salt qualitatiu en la millora de la transparència. L’acte va comptar amb la presència de la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, el vicerector de la UAB, Manel Sabés i el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut. El guardó a l’Ajuntament de Palafrugell va ser recollit per l’alcalde, Juli Fernández.
El segell Infoparticipa, que es concedeix per segon any consecutiu, és un distintiu creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB, que es basa en els resultats d’avaluar les pàgines web a partir de 41 indicadors i que valora els 947 ajuntaments catalans. Aquests indicadors es refereixen a quatre qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen sobre la gestió i quines eines proporcionen per a la participació ciutadana. Dels 41 requisits, 21 en són preferents. El no-acompliment d’un d’aquest 21 requisits descarta la possibilitat d’aconseguir el segell, que es redueix a una menció. En canvi, si en el web hi ha hagut un canvi substancial des de l’anterior avaluació, aquest rep un reconeixement. Aquest treball de camp també es fa a altres zones de l’Estat espanyol, com ara a Aragó, Andalusia, Canàries, Galícia i Madrid.
Per vetllar per la imparcialitat en la concessió de les tres modalitats de distintiu, hi ha un consell certificador que presideix Marc Prat, secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat, i que té entre els seus membres el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut. Els resultats es publiquen al Mapa Infoparticipa, on apareixen georeferenciats i amb colors diferents per fer-los comprensibles a tothom. El web és www.mapainfoparticipa.com.
La presència gironina ha experimentat un increment important respecte a la primera edició, celebrada l’any passat, en què només tres ajuntaments gironins van aconseguir el segell Infoparticipa. En concret, van ser els webs municipals de Blanes, Celrà i Palafrugell, que enguany el tornen a guanyar. En l’àmbit català, en total s’han concedit 34 distintius, el qual representa un increment que afecta tant la quantitat com la qualitat dels webs municipals. A més, s’ha previst mantenir oberta la possibilitat de millorar les puntuacions del distintiu fins al 28 de febrer. Amb aquesta mesura, a part de poder millorar la transparència dels webs municipals, els ajuntaments també podran adaptar-se al que estableix la Llei catalana de transparència, que va entrar en vigor la setmana passada.
D’altra banda, de cara a millorar la qualitat i transparència dels webs municipals gironins, la Diputació de Girona, com també han fet les de Lleida i Tarragona, han signat un acord amb el LPCCP de la UAB per portar a terme aquesta tasca, especialment en els municipis amb menys recursos. En l’àmbit gironí, s’ha acordat que l’organisme universitari portarà la gestió dels webs dels ajuntaments de més de 1.000 habitants, que en són 91, mentre que la mateixa Diputació gestionarà els webs dels pobles de menys de 1.000 habitants, que en són 130. Cal recordar que la Diputació de Girona ja fa temps que està treballant perquè els ajuntaments gironins millorin la transparència de la seva gestió als webs. Això s’està aconseguint mitjançant la migració de 140 webs municipals a una plantilla única de web, que ofereix el mateix ens supramunicipal.